TAMASKAN

(Tamaskan dog, Tam, Tamaskan Husky)

 

 

TAMASKANPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 63 do 84 cm
– samica meri od 61 do 71 cm
Teža: – samec od 32 do 50 kg
– samica od 25 do 41 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Finska. Z načrtno vzrejo pasme so pričeli leta 1981, pod tem imenom pa obstaja od leta 2006. Predniki psov iz finske linije naj bi bili poleg huskijev še Ameriški volčji pes (Wolfdog) in Češkoslovaški volčjak. Kasneje je bil dodan tudi Saarlosov volčjak. Ustvariti so želeli zelo inteligentnega in delavnega psa, ki bi bil podoben volku. Kljub temu, da je pasma še maloštevilna, je prisotna že v ZDA, Veliki Britaniji in Evropi ter v Kanadi in Avstraliji. Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa. Dobre rezultate dosega v kinoloških športih (agility, poslušnost, dirke, vleka). Uporabljajo ga tudi kot delovnega psa pri iskanju in reševanju ter kot terapevtskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Tamaskan srednje velik, močan, mišičast, čvrsto grajen pes. Po videzu močno spominja na volka. V leglu je navadno od 6 do 10 mladičev. Dlaka je kratka, gosta, ravna in trda. Podlanka je gosta in mehka. Rep je zelo košat. Barva dlake: Rdeče siva, črno siva, siva. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi razmerami.

 

TAMASKAN

Karakter pasme

Po naravi je Tamaskan zelo inteligenten, učljiv, zelo poslušen, vodljiv, ubogljiv, delaven, prijazen, družaben, zvest, nežen, vzdržljiv, odporen, zelo aktiven, dober tekač, samostojen, energičen. Čut za voh ima zelo izostren. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: dominantnost, destruktivno vedenje, anksioznost (tesnobnost), trmoglavost, kopanje jam – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in je do njih nežen. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, lahko pa se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: epilepsija, displazija kolkov.

 

Pasma je registrirana pri:

TDR (The Tamaskan Dog Register)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
APRI (American Pet Registry, Inc.)