TASY

(Mid-asiatic borzoi, Tazi, Taji, Tadzi, Tazy, Mid-Asiatic, Sredneaziatskaya Borzoya)

 

 

TASYPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 56 do 71 cm
Teža: do 20,5 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

Obstajata dve lokalni različici:
Khazakh Tazi in Turkmenian Tazi
 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija. Prisoten je tudi v Kazahstanu, Uzbekistanu in Turkmenistanu. Spada v družino hrtov. Izvor pasme ni natančno dokumentiran, verjetno pa obstaja od 18. stoletja. Njegovi predniki naj bi bili Borzoj, Whippet in Afganistanski hrt. Pasma je bila pred izumrtjem, zato jo skušajo ohraniti z načrtno vzrejo. Pasma je redka in slabo poznana. Uporabljajo ga za lov na zajce, lisice, svizce, divje mačke, gazele in volkove ter kot družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Tasy srednje velik, močan, mišičast, vitek, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, svilnata in mehka. Barva dlake: rjava, črno rjava, siva, črno bela, rjava rumena, zlata. Dovoljene so posamezne bele lise ali pike. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

TASY

Karakter pasme

Po naravi je Tasy zelo inteligenten, učljiv, doma tih, ubogljiv, poslušen, odličen lovec in sledilec, družaben, zvest, prijazen, močan, samozavesten, požrtvovalen, pogumen, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, vzdržljiv, neutruden, gibčen, zelo hiter, dober tekač, nežen, zanesljiv, željan pozornosti in pohvale, aktiven, radoveden, zabaven, igriv, skrben. Ima zelo izostren čut za voh in vid. Možne negativne lastnosti: zdolgočasenost, destruktivno vedenje – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in je do njih nežen. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

IPDBA (International Progressive Dog Breeder’s Alliance)