TREEING WALKER COONHOUND

(Treeing Walker Coonhound)

 

 

TREEING WALKER COONHOUNDPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 51 do 69 cm
Teža: od 23 do 32 kg
Življenjska doba: okoli 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara, saj obstaja od okoli leta 1800. Njegovi predniki so različni lisičarji. Uporabljali so ga za lov na rakune, oposume in veverice. Prilagojen je za delo in bivanje v težkih vremenskih razmerah na zahtevnih terenih. Nastopa kot lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Treeing Walker Coonhound srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, ravna in gladka. Barva dlake: obvezno tribarvna (bela, črna, rjava). Bela barva je lahko prevladujoča. Rdeča barva ni dovoljena. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnim vremenskimi vplivi in poškodbami.

 

TREEING WALKER COONHOUND

Karakter pasme

Po naravi je Treeing Walker Coonhound inteligenten, učljiv, vodljiv, ubogljiv, močan, učinkovit, prijazen, družaben, zvest, odličen lovec in sledilec, pogumen, vzdržljiv, odločen, odporen, delaven, hiter, gibčen, željan pozornosti in pohvale, ustrežljiv, samostojen, samozavesten, razumen, energičen, odgovoren, aktiven. Čut za voh ima zelo izostren. Značilno zanj je, da se je sposoben povzpeti na drevo. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, nezainteresiranost, zdolgočasenost, neposlušnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven (lovec, športnik), uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

CKC (Continental Kennel Club)
UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
AKC (American Kennel Club)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)