ZAHODNORUSKI HRT

(Chort, Hort, Chortaja borzaja, Hortaya Borzaya, Chortaj, Hortaya, Horty)

 

 

ZAHODNORUSKI HRTPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 65 do 75 cm
– samica meri od 61 do 71 cm
Teža: od 18 do 35 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Rusija. Razširjen je tudi v Ukrajini. Njegova prednika sta verjetno Whippet in Italijanski hrt. Nastopa kot čuvaj, lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na kinoloških tekmovanjih (watchdog, tek, lov, sledenje). Pasma je maloštevilna in slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Zahodnoruski hrt visok, vitek, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, ravna in priležna. Barva dlake: črna, siva, bela, rdeča, črna in bela, rjava in bela, svetlo rjava, bela in krem, zlata, smetanasta, progasta, pegasta. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dobro je prilagojen različnim vremenskim vplivom.

 

ZAHODNORUSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Zahodnoruski hrt inteligenten, učljiv, vodljiv, poslušen, odličen lovec, hiter, gibčen, delaven, energičen, vzdržljiv, neutruden, prilagodljiv, hiter, odporen, prijazen, družaben, zvest, uravnovešen, samostojen, nežen, ljubeč. Čuta za vid in voh ima dobro razvita. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, neposlušnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven (lovec, športnik), uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, pohodništvo, lov, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.