Pasma ARDENSKI GOVEDAR –>

 

ARDENSKI GOVEDAR

(Bouvier des Ardennes – Ardennes Cattle Dog)

 

 

ARDENSKI GOVEDAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 2: Pastirski psi
št. FCI standarda: 171

Velikost: – samec meri od 56 do 62 cm
– samica meri od 52 do 56 cm
Teža: – samec od 28 do 35 kg
– samica od 22 do 28 kg
Življenjska doba: do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Belgija. Vzgojen je bil za čuvanje goveda, prašičev, konj in drobnice. Razvoj te pasme je narekovalo ostro podnebje, težko prehodno hribovito področje in skromne življenjske razmere. V 19. stoletju so jih uporabljali pri lovu na jelene in divje prašiče. Priljubljen je bil tudi kot čuvaj premoženja. Prvič je bila pasma prisotna na razstavi leta 1903 v Liegu. Dokončno je bil standard potrjen leta 1963. Z zmanjševanjem števila čred, se je zmanjševalo tudi število teh psov.

 

Opis pasme

Ardenski govedar je po izgledu čvrst, močan in eleganten. Njegovo telo je krepko, z močnimi kostmi in mišičasto. Dlaka je ostra, dolga okoli 5 cm, daljša na bradi z dolgimi brki. Na glavi in po nogah mora biti dlaka krajša. Podlanka je zelo gosta. Dovoljene so vse barve, razen bele, so dovoljene. Pogojno so dovoljene bele lise na prsih in koncih prstov, vendar niso zaželene.

 

ARDENSKI GOVEDAR

Karakter pasme

Po naravi je Ardenski govedar temperamenten, vzdržljiv, igriv, radoveden, pozoren, prilagodljiv, pogumen, vztrajen, trmast, sproščen v vsaki situaciji in družaben. Zelo pripaden in zaščitniški do gospodarja ter družinskih članov. Ardenski govedar potrebuje veliko gibanja, zato je zanj priporočljivo imeti velik ograjen vrt, ter veliko časa za aktivnosti. Bivanje v stanovanju priporočljivo.

 

Zdravje pasme

Posebne zdravstvene težave niso znane.