Pasma AVSTRALSKI GOVEDAR –>

 

AVSTRALSKI GOVEDAR

(Australian Cattle Dog)

 

 

AVSTRALSKI GOVEDAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 2: Pastirski psi
št. FCI standarda: 287

Velikost: – samec meri od 46 do 51 cm
– samica meri od 43 do 48 cm
Teža: – samec od 20 do 25 kg
– samica od 18 do 21 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija. Avstralski govedar je bil vzgojen s križanjem Dalmatinca, Škotskega ovčarja, Dinga, Kelpija in Bullterierja. Vzrediti so želeli močnega, vzdržljivega psa za potrebe govedorejcev, ki bi bil sposoben prenašati težke, ekstremne vremenske pogoje.

 

Opis pasme

Avstralski govedar spada med srednje velike pasme. Telo je daljše od višine, rep malce ukrivljen, nošen precej nizko. Noge so ravne in močne. Glava široka z jasnim stopom. Nos je črn, oči ovalne in rjave barve. Dlaka je kratka, dvojna in trda. Barva dlake je lahko rdeča, modra ali modro melirana. Zanimivost: mladički se skotijo popolnoma beli. Nega dlake ni zahtevna, zadošča redno krtačenje.

 

AVSTRALSKI GOVEDAR

Karakter pasme

Po značaju spada Avstralski govedar med najbolj inteligentne pse, zelo je učljiv, hitro dojema ukaze, poslušen, poln energije, vdan lastniku, ubogljiv, pogumen, neutrudljiv, vzdržljiv, delaven, spreten, odločen in oster po potrebi. Potrebuje veliko gibanja in aktivnosti, saj v nasprotnem primeru lahko pričakujemo vedenjske težave. Potrebuje aktivnega lastnika, kateremu je neizmerno zvest.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave, ki jih lahko pasma ima so: progresivna atrofija mrežnice in gluhost.