Pasma AVSTRALSKI OVČAR –>

 

AVSTRALSKI OVČAR

(Australian Shepherd)

 

 

AVSTRALSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 342

Velikost: – samec meri od 50 do 58 cm
– samica meri od 43 do 54 cm
Teža: od 16 do 34 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Dokončno vzrejen je bil na zahodu ZDA v 19. stoletju. Nastal je s križanjem več vrst psov. Njegovo ime nima nič skupnega z Avstralijo in ni točno znano, zakaj takšno ime. Po eni od teorij pa naj bi prišel iz Avstralije, skupaj s čredami ovac v Ameriko, s Pirenejskega polotoka v 19. stoletju. Med neposredne prednike Avstralskih ovčarjev, ki so imeli velik vpliv na samo pasmo, uvrščamo tudi Pirenejskega ovčarja in Mejnega ovčarja. Vzrejen je bil z namenom pridobitve vsestranskega ovčarja, dovolj majhnega in lahkega, da se lahko giblje po hrbtih živine ter dovolj bojevitega in pogumnega, da se ne ustraši podivjanega goveda. Priljubljenost pasme se povečuje, po nekaterih podatkih naj bi jih bilo v Evropi že okoli 3.000. V sedanjem času ga še vedno uporabljajo kot pomočnika živinorejcev in konjerejcev, poleg tega pa tudi kot reševalnega psa. Dobre rezultate dosega v agility-u.

 

Opis pasme

Avstralski ovčar ima gosto, dolgo dlako. Barva dlake je lahko zelo različna, originalne barve so štiri: črna, čisto rdeča, red merle ali blue merle, z oznakami ali brez njih. Dovoljenih je šest, predpisanih kombinacij. Nega ni zahtevna, zadošča tedensko česanje, po potrebi kopanje.

 

AVSTRALSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski ovčar neustrašen, vzdržljiv, energičen, poln energije, učljiv, zelo inteligenten, živahen, pozoren, oster, nežen in samozavesten. Svojemu gospodarju je izredno zvest. Družinske člane in svoje ozemlje je vedno pripravljen varovati. Zgodnja socializacija je zaradi njegovega karakterja pomembna, saj je le v tem primeru priporočljiv za družinskega psa. Do tujcev je zadržan, v določenih situacijah tudi hud. Z ostalimi živalmi se razume zelo dobro, prevzame pa vodilno vlogo. Ob primerni vzgoji in ob upoštevanju njegovih naravnih potreb, je odličen družinski pes. Do otrok je zelo prijazen, vendar morajo otroci vedeti, kje je meja njegove tolerantnosti. Še posebej je primeren za športno aktivne družine. Potrebuje veliko rednega gibanja, saj je poln energije. Pri nezadostnem gibanju se preusmeri v uničevanje predmetov. Nadvse rad ima vodo. Živeti mora skupaj z ljudmi, saj ima v primeru, da biva v pesjaku, vedenjske motnje (tudi agresivnost).

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebno izrazitih zdravstvenih težav. Potrebna je redna kontrola kolkov in pregled oči.