Pasma BEAUCERON –>

 

BEAUCERON

(Berger de Beauce – Beauceron)

 

 

BEAUCERON1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 44

Velikost: – samec meri od 65 do 70 cm
– samica meri od 61 do 68 cm
Teža: – samec do 50 kg
– samica od 30 do 35 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, in sicer pokrajina La Beauce, ki se nahaja med rekama Loaro in Seino. Beauceron sodi med starodavno ovčarsko pasmo, saj je izredno nadarjen za vodenje in čuvanje ovac. Spada torej med delovne pse. V času vojn so ga uporabljali za kurirja, iskal je mine in reševal ranjence. V zdajšnjem času ga uporabljajo v policiji in vojski.

 

Opis pasme

Beauceron ima mišičasto telo, z gladko dlako na glavi, ostro in kratko dlako po telesu in ponavadi s prirezanimi ušesi, rep je dolg. Dlaka je v večini črna z rdečimi ožigi ali pepelnato siva s črnimi lisami. Nega ni zahtevna, zadošča občasno česanje. Zanimivost te pasme je, da mladičkom ne režejo odvečnega prsta “parklja” na zadnjih nogah.

 

BEAUCERON

Karakter pasme

Po naravi je Beauceron inteligenten, zanesljiv, miren, nežen, prijazen, aktiven, samozavesten, vztrajen, učljiv, vzdržljiv, plemenit ljubeč in zaščitniški do otrok. Zanimivo je, da niti staršem otrok ne dovoli, da bi bili do njih strogi in se takoj postavi zanje. Navezan je na gospodarja in slovi kot dober čuvaj. Dobro se obnese tako v stanovanju kot na prostem. Do tujcev je nezaupljiv. Negativni lastnosti pasme pa sta, da je občasno trmast in svojeglav, vendar je to, s primernim pristopom možno odpraviti. Do drugih živali je prijazen, če je tako vzgojen že od malega.

 

Zdravje pasme

Kljub temu, da je možna displazija kolkov, kakor pri večini velikih psov, sodi me zelo zdrave pasme.