Pasma BELGIJSKI OVČAR GROENENDAEL –>

 

BELGIJSKI OVČAR GROENENDAEL

(Chien de Berger Belge – Belgian Shepherd Dog – Groenendael)

 

 

BELGIJSKI OVČAR GROENENDAEL1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 15

Velikost: – samec meri od 60 do 66 cm
– samica meri od 56 do 62 cm
Teža: – samec od 25 do 30 kg
– samica od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Prvotni podatki o izvoru pasme Belgijski ovčar Groenendael so neznani. Znano je le, da so pred letom 1890 te pse uporabljali kot kmečke delovne pse. Šele po tem letu so jih pričeli načrtno vzgajati kot rodovniške pse.

 

Opis pasme

Zanj je značilno kompaktno telo ter ponosna in elegantna drža. Dlaka je črne barve, dvojna in dolga. Lahko ima tudi manjši bel predel na prsih, na prstih in med njimi, na obrazu pa sivino preko gobčka in oči. Dlaka je nezahtevna za nego, saj zadošča tedensko krtačenje, razen ob menjavi dlake (dvakrat na leto), ko je potrebno večkrat. Značilno je, da dlaka nima vonja.

 

BELGIJSKI OVČAR GROENENDAEL

Karakter pasme

Po značaju je Belgijski ovčar Groenendael inteligenten, učljiv, poslušen, pozoren in čuten. Vedno je pripravljen na aktivnost, izredno je navezan na lastnika in slovi kot dober čuvaj svojega teritorija. Do otrok je prijazen, zato spada med družinske pse. Potrebuje uravnovešenega, nežnega in doslednega učitelja, saj se ob neprimernem pristopu zapre vase ali pa postane celo agresiven.

 

Zdravje pasme

Načeloma nimajo posebnih zdravstvenih težav, saj so nedolgo nazaj veljali za zelo zdravo pasmo. Žal se v zadnjem času pogosteje pojavljajo pri tej pasmi določene vrste raka (rak na želodcu in kostni rak).