Pasma BELGIJSKI OVČAR LAEKENOIS –>

 

BELGIJSKI OVČAR LAEKENOIS

(Chien de Berger Belge – Belgian Shepherd Dog – Laekenois)

 

 

BELGIJSKI OVČAR LAEKENOIS1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 15

Velikost: – samec meri do 62 cm
– samica meri do 58 cm
Teža: – samec do 28 kg
– samica do 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Po izvoru je najstarejši od vseh štirih belgijskih ovčarjev ter sodi med prednike nizozemskega ovčarja in flandrijskega govedarja. Uporabljali so jih kot ovčarske pse in čuvaje na poljih lana. V letu 1885 je bil zabeležen prvi primerek te pasme, po katerem se opredeljujejo rodovniške značilnosti. Bili so tudi najljubša pasma belgijske kraljice Marie Henriette, zato so bili pogosto zastopani med plemstvom. Svoje ime so dobili po gradu Laeken, kjer je prebivala belgijska kraljeva družina. V času med svetovnima vojnama so jih uporabljali belgijski policisti in vojaki.

 

Opis pasme

Belgijski ovčar Laekenois spada med srednje velike pse, skladnega izgleda s ponosno držo glave, pokončnimi ušesi in spuščenim repom. Dlaka je trda, resasta, skuštrana in dolga okoli 6 cm. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: jelenje rjava do temno rdeča, s črnimi ožigi po repu in gobčku. Lahko ima belo liso na šapah in po prsih. Dlako okoli oči in gobca ima daljšo, poleg tega ima trdo resasto brado. Glede na to, da živi na prostem, ne potrebuje posebne nege. Poleg tega mu dlaka ne izpada in zadošča tedensko česanje. Po potrebi ga kopamo in trimamo nekajkrat letno (trimanje pomeni odstranjevanje odmrle dlake s posebnimi škarjicami). Trimanje je nujno opraviti v za to usposobljenih salonih, saj lahko pri neprofesionalni obravnavi pride do poškodbe kože. Za psa je značilno, da je že po naravi zelo čist in brez vonja, tudi kadar je moker.

 

BELGIJSKI OVČAR LAEKENOIS

Karakter pasme

Po značaju spada Belgijski ovčar Laekenois med mirne in zadržane, zato je primeren za družinskega psa. Slovi kot neutruden delavec, dober čuvaj doma in ovac. Sicer je zelo zvedav, učljiv, inteligenten, prilagodljiv, vdan, zvest, močno navezan na gospodarja in ostale člane družine. Ves čas mora čutiti ljubezen lastnikov, saj v nasprotnem primeru postane zelo nesrečen. Do otrok je prijazen, igriv in zaščitniški, vendar moramo biti pozorni, saj brani domače otroke pred drugimi otroci tudi, če se sporečejo samo v igri. V takih primerih je potreben nadzor odrasle osebe. Z ostalimi psi se dobro razume, rad pa preganja mačke. Odnos do tujih ljudi vzpostavlja počasi, saj je do njih nezaupljiv.Opozoriti je potrebno, da ni primeren za ljudi, ki še nimajo izkušenj s psi. Ker ima veliko energije, potrebuje pogosto gibanje in zaposlitev ter dosledno vzgojo. Začetki vzgoje so zahtevni, saj je potrebno veliko potrpežljivosti in časa, saj so mladiči v začetku neposlušni in trmasti. Ne smemo ga kaznovati oziroma udariti, ker je zelo zamerljiv in slabega ravnanja dolgo ne pozabi.

 

Zdravje pasme

Načeloma sodijo med zdrave pasme psov, težave, ki se pojavljajo so predvsem displazija kolkov ali komolcev in težave z očmi.