Pasma BELGIJSKI OVČAR MALINOIS –>

 

BELGIJSKI OVČAR MALINOIS

(Chien de Berger Belge – Belgian Shepherd Dog – Malinois)

 

 

BELGIJSKI OVČAR MALINOIS1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 15

Velikost: – samec meri od 60 do 66 cm
– samica meri od 56 do 62 cm
Teža: – samec od 25 do 30 kg
– samica od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njihov izvor sega v Belgijo, konec 19. Stoletja.

 

Opis pasme

Belgijski ovčar – Malinois s svojim videzom ne izstopa. Ponaša se s ponosno dvignjeno glavo in repom. Po konstrukciji je mišičast, močan in gibčen, koordinacija telesa je popolna.
Dlaka je kratka, gosta in dvojna. Barve dlake je rdeča do srnje rjava, obraz in ušesa so črn. Po prsnici in na koncu tačk ima lahko bele lise. Nega ni zahtevna, razen pogostega česanja ob menjavi dlake. Sicer je znan, da sam skrbi za svojo čistočo.

 

BELGIJSKI OVČAR MALINOIS

Karakter pasme

Po značaju sodi Belgijski ovčar – Malinois med inteligentne, preudarne, samozavestne, zaščitniške in delovne pse. Hitro se nauči novih ukazov, zato je primeren za šolanje. Svojemu lastniku je neizmerno privržen, zato je dober družabnik. Cenjen je tudi kot dober čuvaj, težava se lahko pojavi le, kadar po svoji želji varuje ob neprimernem času. Razpolaga z veliko energije, skoraj bi lahko rekli, da je hiperaktiven. Pogosto ga uporabljajo kot službenega psa. Ob primerni vzgoji, brez nepotrebnih kazni, je socializiran in visoko motiviran za izvajanje nalog. Do otrok je prijazen, ni pa dobro, da ga pustimo z majhnimi otroci samega, saj je zelo energičen in jih lahko nehote poškoduje. Do tujcev je nezaupljiv. Za stanovanje ni primeren, saj potrebuje veliko prostora za gibanje. Priporočljivo je, da imamo zanj velik ograjen prostor, saj mu sprehodi ne zadoščajo. Primeren je za lastnika, ki ima izkušnje z vzgojo psov, čas in veliko mero ljubezni. Možne težave pri tej pasmi so agresivnost, otopelost zaradi premalo gibanja in plašnost.

 

Zdravje pasme

Belgijski ovčarji so zaradi svoje lahke in harmonične konstitucije izredno zdrava pasma. Nimajo težav s sklepi. V zadnjem času se zaradi paritvenih kombinacij pojavlja epilepsija, pogosteje tudi rak na