Pasma BELI ŠVICARSKI OVČAR –>

 

BELI ŠVICARSKI OVČAR

(Berger Blanc Suisse – White Swiss Shepherd Dog)

 

 

BELI ŠVICARSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 347

Velikost: – samec meri od 50 do 66 cm
– samica meri od 55 do 61 cm
Teža: – samec od 30 do 40 kg
– samica od 25 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Pasma je stara toliko kot nemški ovčar. Resnici na ljubo, gre za eno in isto pasmo. Bela barva pri Nemških ovčarjih ni bila priljubljena (zaželjena) in mnogo takih mladičev je doživelo kruto usodo, saj so jih pokončali takoj po kotitvi. Pa so se, kot že ne vem kolikokrat spet znašli Američani, ki so nekaj teh »nesrečnih« primerkov rešili in jih odnesli domov. Tam so skrbno pazili na njihov nadaljni razvoj in selekcijo. In tako so nazadnje svoje »Bele Nemške ovčarje«, začeli izvažati nazaj v Evropo. V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so pričeli v Švici z načrtno vzrejo in skrbno selekcijo te pasme. Tako je nastal nov standard.

 

Opis pasme

Po obliki in velikosti je Beli švicarski ovčar identičen Nemškemu ovčarju. Njegovo telo je mišičasto. Njegova dlaka je lahko dolga ali kratka in seveda, bela. Nega dlake ni zahtevna, potrebuje redno krtačenje, po potrebi kopanje.

 

BELI ŠVICARSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Beli švicarski ovčar inteligenten, učljiv, zvest, dober čuvaj, družaben, živahen, vsestransko uporaben pes. Dobre rezultate dosega kot slednik, reševalec (še posebno kot lavinski reševalec), v agilitiju. Na svojega lastnika je zelo navezan in si ves čas želi njegove družbe. Slovi kot idealen družinski pes, ki ima do otrok dober odnos. Do tujcev je nezaupljiv, vendar ni agresiven. Sprejema druge živali. Potrebuje veliko gibanja.

 

Zdravje pasme

Posebni zdravstveni problemi niso znani.