Pasma BOBTAIL – STAROANGLEŠKI OVČAR –>

 

BOBTAIL – STAROANGLEŠKI OVČAR

(Old English Sheepdog – Bobtail)

 

 

BOBTAIL1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 16

Velikost: – samec meri vsaj 61 cm
– samica meri vsaj 56 cm
Teža: – samec do 52 kg
– samica do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Staroangleški ovčar – Bobtail izvira iz Rusije, Baltika ali Francije, časovno okoli leta 1800. Ustvarjen je bil s križanjem Bearded Collija. V Angliji je bil uporabljan kot ovčar in govedar. Njegovo ime Bobtail je nastalo zaradi prirezanega repa. Kmetje so uporabljali njegovo postriženo dlako za odeje in izdelavo oblačil. Ker dobro prenaša mraz, je bil priznan čuvaj severnih jelenov.

 

Opis pasme

Barva dlake obsega vse odtenke sive, modre, modre z belimi lisami. Nega njegove obilne, goste, mehke in dolge dlake je precej zahtevna, saj potrebuje veliko krtačenja in česanja – do 5 ur tedensko. Priporočljivo je tudi mesečno kopanje.

 

BOBTAIL

Karakter pasme

Njegov značaj je dober, saj slovi, kot nežen, ljubezniv, prijateljski, inteligenten, zvest in zaščitniški ter izreden ljubitelj otrok. Zaradi njegove zaščitniške narave do otrok, so ga v Ameriki imenovali »varuška« (Nanny). Zelo je temperamenten, vendar prilagodljiv. Zaradi svojih genov čuvaja, zelo skrbi za družino, ki ji pripada. Najbolj je zadovoljen, če ostaja doma, na svojem teritoriju. S primerno motivacijo in veliko potrpežljivostjo dosega pri učenju lepe rezultate, potrebuje pa izkušenega trenerja.

 

Zdravje pasme

Zdravje mu rado ponagaja, saj je podvržen več težavam: displazija kolkov, entropija (uvihanje vek navznoter), gluhost, hemofilija.