Pasma BORDER COLLIE – BORDERSKI OVČAR –>

 

BORDER COLLIE – BORDERSKI OVČAR

(Border Collie)

 

 

BORDER COLLIE1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 297

Velikost: okoli 53 cm
Teža: od 16 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Pasma Borderski ovčar – Border Collie izvira iz Anglije in Škotske. Sloves dobrega čuvaja in delovnega psa se je obdržal do današnjega časa. Na angleškem podeželju je ta pasma najpogosteje prisotna pasma. Še vedno ga uporabljajo pri paši in zganjanju črede. V sedanjem času je opazen kot hišni ljubljenec, prisoten je tudi na športnih in lepotnih tekmovanjih. Uporabljajo ga kot spremljevalca starejših in invalidnih oseb, pri reševanju ponesrečencev ter na letališčih za odganjanje ptic s pristajalne steze.

 

Opis pasme

Njegova dlaka je dvojna, kratka ali dolga. Barva dlake pri Borderskem ovčarju je največkrat črno-bela, lahko pa je tudi rdeče-bela, ali v tri barvni kombinaciji. Bela barva ni zaželena. Z nego dlake je največ dela v času, ko menjava dlako – potrebno je redno dnevno krtačenje.

 

BORDER COLLIE

Karakter pasme

Po naravi je Border Collie živahen pes, ki potrebuje stalno zaposlitev, sicer si jo najde sam in največkrat povzroči kakšno škodo. Zelo je prijazen, učljiv, družaben, inteligenten, vdan in poln energije. Nima rad ljubkovanja. Do tujcev je nezaupljiv. Potrebno se je veliko ukvarjati z njim. Značilno je, da ima prirojeno zaščitniško obnašanje. Negativna lastnost je tudi, da ni popolnoma zanesljiv, pogosto je plah ali celo nagnjen k agresivnosti. Za bivanje v mestih ni najbolj primeren, saj ni dovolj zaposlen, zato prihaja do zdravstvenih težav.

 

Zdravje pasme

Težave z zdravjem: pogoste vedenjske motnje (lovljenje lastnega repa, lovljenje kolesarjev in tekačev, epilepsija, progresivna atrofija mrežnice, displazija kolkov.