Pasma BRADATI ŠKOTSKI OVČAR –>

 

BRADATI ŠKOTSKI OVČAR

(Bearded Collie)

 

 

BRADATI ŠKOTSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 271

Velikost: – samec meri od 53 do 56 cm
– samica meri od 51 do 53 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Bradati škotski ovčar spada med zelo stare pasme, katere razvoj ni popolnoma raziskan. Po eni izmed teorij govori, da je leta 1514 poljski trgovec Kazimir Grubski pripeljal na Škotsko 6 poljskih psov. Škotskim pastirjem so bili tako všeč, da so jih zamenjali za ovce. Tako naj bi se začela vzreja te pasme. Uporabljali so ga za ovčarja, delovnega psa in čuvaja. Izhajal naj bi iz več vrst ovčarjev. Njegov izgled so poskušali poenotiti konec 19. stoletja. Njegova visoka cena je bila pokazatelj, kolikšen pomen je imel za lastnika. V sedanjem času spada med zelo priljubljene pasme. Uporabljajo ga kot delovnega psa, terapevta, ovčarja. Dobre rezultate dosega na tekmovanjih.

 

Opis pasme

Dlaka je gosta, dolga po celem telesu in dvojna, kuštrava. Na hrbtu se naredi prečka. Zanimivo pri dlaki je, da se mu barva spremeni večkrat. Svetleti začne pri treh mesecih, pri enem letu starosti postane čisto svetla, nato pa ponovno potemni. Mladiči so rojeni v štirih barvah: črna (ponavadi kasneje posivi), rjava (ko odrastejo so svetlo do temno rjavi, z rjavim smrčkom), modra – vse vrste sive barve (kasneje svetlo sivi, siv smrček in svetlejše oči), jelenja (ko odrastejo so svetlo krem s svetlejšimi očmi). Barva pri odraslih psih: vsi odtenki sive, vsi odtenki rjave, črna, krem in modra. Lahko so prisotne bele lise na glavi, konici repa, okoli vratu in po nogah. Drugje bela barva ni dovoljena. Striženje ni primerno. Dlaka skoraj nima vonja. Nega dlake je zahtevna, potrebno ga je temeljito skrtačiti enkrat tedensko in po potrebi kopati.

 

BRADATI ŠKOTSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Bradati škotski ovčar inteligenten, očarljiv, igriv, nežen, ljubeč, aktiven, živahen, radoveden, učljiv, zvest in močno navezan na gospodarja, primeren za družbo otrok in dober spremljevalec. Dobro se razume z drugimi psi in ostalimi živalmi. Do tujcev je nezaupljiv. Vzgojo je potrebno izvajati brez prisile in z veliko motivacije. Kadar živi v naravi, se popolnoma pokaže njegov nagon čuvaja. Pri bivanju v stanovanju tega ne kaže. Lahko je občutljiv na glasne zvoke, čemur se lahko ognemo s primerno vzgojo mladiča.

 

Zdravje pasme

Z zdravjem ni posebnih težav. Potrebna je kontrola kolkov in oči.