Pasma BRIARD –>

 

BRIARD

(Berger de Brie – Briard)

 

 

BRIARD1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 113

Velikost: – samec meri od 62 do 68 cm
– samica meri od 56 do 64 cm
Teža: od 35 do 39 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Briard izvira iz Francije. Uporabljali so ga za čuvanje ovac, varovanje pred tatovi in volkovi, kot policijskega psa, med vojno pa je iskal preživele ranjence. Danes je poznan predvsem kot družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Briard velik, atletsko, eleganten pes, harmoničnega izgleda. Njegovo telo je daljše od višine. Njegova dlaka je dvojna, rahlo valovita in dolga. Zanimivo je, da mu dlaka raste celo življenje. Barve dlake: vsi odtenki rjave, črni in sivi. Lahko je prisotna temnejša maska na hrbtu, repu, gobcu in ušesih. Barve se morajo prelivati in ne sme imeti temnejših ali belih lis. Mladiči so ob rojstvu zelo temni, sčasoma pa posvetlijo. Kljub dolgi dlaki, nega ni zahtevna, zadošča tedensko česanje. Prepogosto kopanje ni priporočljivo, ker se uniči naravna struktura dlake. Dlake ne odpadajo, ker se podlanka sprime s stalno dlako.

 

BRIARD

Karakter pasme

Po značaju je Briard inteligenten, živahen, igriv, navihan, učljiv, dominanten, pogumen in trmast. Zelo je navezan na lastnika in želi biti čim več v njegovi bližini. Ni primeren za življenje v pesjaku ali na verigi, ker se počuti osamljenega. Pri šolanju dosega lepe uspehe, vendar le, če pristopamo s potrpljenjem in vztrajnostjo, nikakor ni primerno kaznovanje, ker si slabe izkušnje za vedno zapomni. Družba drugih psov mu ni ljuba, saj je bolj samotarski. Kadar že od malega sobiva z drugimi psi, pa bo do njih prijeten in sproščen. Do tujih ljudi je nezaupljiv. Geni ovčarja so v njem še kako prisotni, saj je za svojo družino pripravljen narediti čisto vse. Potrebuje veliko pozornosti in ljubezni, ki ju lastniku vrne dvojno. Potrebuje veliko gibanja. Če ni dobro socializiran, se lahko začetna plahost sčasoma sprevrže v agresijo. Iz tega vzroka potrebuje izkušenega lastnika, ki je bolj trmast od njega, obenem pa premore veliko potrpljenja, toplino, prijaznosti in veliko časa.

 

Zdravje pasme

Možni problemi z zdravjem so displazija kolka ali komolcev, nočna in gradualna (postopna) slepota, zasuk želodca. Večina bolezni je dednih, zato mladička kupite le pri odgovornem vzreditelju.