Pasma FLANDRIJSKI GOVEDAR –>

 

FLANDRIJSKI GOVEDAR

(Bouvier des Flandres – Vlaamse koehond – Flanders Cattle Dog)

 

 

FLANDRIJSKI GOVEDAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 2: Pastirski psi
št. FCI standarda: 191

Velikost: – samec meri od 64 do 68 cm
– samica meri od 60 do 64 cm
Teža: od 35 do 50 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Flandrijski govedar izvira z jugozahodne Flandrije, pokrajine na severu Francije. Vzgojen je bil za čuvaja goveda in delovnega psa. Že od vsega začetka je bil to velik, močan pes, čvrste postave, poraščen z grobo dlako, temne barve. V lasti so ga imeli predvsem govedorejci, kmetje in mesarji. Prvi standard za to pasmo je bil sprejet šele leta 1912. V času druge svetovne vojne je skoraj izumrl, saj jih je preživelo zelo malo. V sedanjem času ga uporabljajo kot policijskega psa, spremljevalca slepih in družabnika.

 

Opis pasme

Njegovo telo je kratko, čokato in močno. Značilna je velika glava, z močno brado in brčicami. Izgled ni nič posebnega, vseeno pa je simpatičen. Dlaka je dolga. Ne potrebuje posebne nege, redno krtačenje in po potrebi trimanje, lahko tudi striženje, ni pa nujno. (trimanje pomeni odstranjevanje odmrle dlake s posebnimi škarjicami). Trimanje je nujno opraviti v za to usposobljenih salonih, saj lahko pri neprofesionalni obravnavi pride do poškodbe kože. Dlake mu skoraj ne odpadajo. Barva dlake je črna ali siva.

 

FLANDRIJSKI GOVEDAR

Karakter pasme

Po naravi je Flandrijski govedar bistroumen, odločen, delaven, aktiven, dober čuvaj, izredno nadarjen za učenje, torej vsestransko uporaben. Ima izvrsten spomin. Zelo ceni svojega lastnika in ostale družinske člane. Do otrok je prijazen, vendar ga moramo nadzorovati pri igri z njimi, saj je velik ter vnet za igro in lahko nevede poškoduje otroka. Do tujcev je zelo zadržan in skrbno varuje svoj teritorij. Zelo malo laja. Ob primernem šolanju se dobro razume z drugimi živalmi, če ne kažejo agresije. Potrebuje veliko gibanja, zato potrebuje aktivnega lastnika. Pri vzgoji, ki je priporočljiva od starosti dveh mesecev dalje, mora lastnik pokazati svojo vodilno vlogo, saj sicer postane pes zelo dominanten in svojeglav. Nuditi mu moramo veliko pozornosti in časa. Primeren je za bivanje v stanovanju, lahko tudi zunaj v ograjenem vrtu.

 

Zdravje pasme

Posebne zdravstvene težave niso znane.