Pasma HRVAŠKI OVČAR –>

 

HRVAŠKI OVČAR

(Hrvatski Ovcar – Croatian Sheepdog)

 

 

HRVAŠKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 277

Velikost: od 40 do 50 cm
Teža: od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je ravninski predel Slavonije na Hrvaškem. Njegov videz se od 14. Stoletja dalje ni bistveno spremenil.

 

Opis pasme

Po izgledu je Hrvaški ovčar srednje velik pes z gosto, dolgo (do 14 cm) in kodrasto dlako. Barva dlake mora biti črna. Ne zahteva posebne nege, samo občasno česanje. Poskrbeti je potrebno, da se mu ne sprime dlaka za ušesi in zadnjih nogah. Kopanje ni priporočljivo, saj dlaka postane premehka.

 

HRVAŠKI OVČAR

Karakter pasme

Po značaju je Hrvaški ovčar živahen, dinamičen, družaben, prilagodljiv, inteligenten, učljiv, pozoren, skromen, deloven pes. Ves čas je pripravljen, da izpolni ukaz lastnika, kateremu je zelo vdan. Ima izrazit občutek, da že vnaprej predvidi želje svojega gospodarja. Najbolj zadovoljen je, kadar je v krogu družinskih članov. Do otrok je nežen, pazljiv in toleranten. V odnosu do drugih živali je dominanten in zaščitniški, redko se podredi. Tuje ljudi sprejema, vedno pa je na preži. Ni napadalen, v primeru, da ugrizne, to stori močno in boleče. Ugrizne rane so majhne, vendar obsežne, saj grize hitro – kot šivalni stroj. Pri napadu je nepopustljiv.

 

Zdravje pasme

Posebne težave z zdravjem niso izražene.

 

Primeren skrbnik

Primeren skrbnik: lastniki velikih zemljišč, živinorejci, aktivni ljudje. Vzgoja mora biti primerna in zgodnja, sicer se razvije prekomerno lajanje in napadalnost.