Pasma KATALONSKI OVČAR –>

 

KATALONSKI OVČAR

(Gos d’Atura Catalá – Perro de pastor catalán – Catalan Sheepdog)

 

 

KATALONSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 87

Velikost: – samec meri od 45 do 50 cm
– samica meri od 43 do 48 cm
Teža: – samec od 20 do 27 kg
– samica dosega približno isto težo kot samec
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so Katalonski Pireneji. Razširil se je po celi Evropi, zlasti je prisoten v Kataloniji, Nemčiji, na Finskem in Švedskem. Uporabljali so ga predvsem za pastirskega čuvaja.

 

Opis pasme

Obstajata dve vrsti Katalonskih ovčarjev – dolgodlaki in kratkodlaki, ki se razlikujeta po dolžini dlake in repa. Kratkodlaki katalonski ovčar je postal že zelo redek. Pri dolgodlakem je dlaka dolga, ravna ali rahlo valovita, na nekaterih mestih svilnata. Barva dlake je temno srnja ali kostanjeva po nogah in šapah; po telesu je lahko črna in bela, črna in rjava ali rumenorjava. Sive in bele lise niso dovoljene.

 

KATALONSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Katalonski ovčar ostal klasičen pastirski pes, saj je ves čas na preži. Je pameten, poslušen, dojemljiv za učenje in potrpežljiv z otrok. Slovi kot dober družinski pes, ki ima zelo razvit čut za prepoznavanje negativnih ljudi. Osebe, katerim pripada, je pripravljen braniti za vsako ceno. Pri učenju dosega dobre rezultate.Potrebuje veliko gibanja v naravi. Primeren je za stanovanje, vendar je bolje, če živi na prostem. Vremenske razmere mu ne predstavljajo težav.

 

Zdravje pasme

Zdravje te pasme je dobro, nagnjeni so le k displaziji kolka.