Pasma KELPIE –>

 

KELPIE

(Australian Kelpie oz. Kelpie – Kelpie v direktnem prevodu pomeni vodnega duha v konjski podobi)

 

 

KELPIE1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 293

Velikost: – samec meri od 46 do 51 cm
– samica meri od 43 do 48 cm
Teža: od 16 do 22 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Domovina te mlade pasme je Avstralija. Vzrejen je bil iz Kratkodlakega škotskega ovčarja. Leta 1972 je samica te pasme, z imenom Kelpie, zmagala na nacionalni tekmi ovčarjev, zato so vse njene potomce poimenovali Kelpie. Uporabljajo ga za čuvanje ogromnih čred ovac, primeren je za čuvanje velikih (govedo, severni jeleni) in malih živali (drobnica, perutnina).

 

Opis pasme

Kelpie spada med srednje velike pasme. Njegovo telo je mišičasto, z dobro razvitimi udi, močnim oprsjem in čvrstim zadnjim delom. Dlaka je trda, kratka, ravna, s podlanko. Barva dlake je črna ali rdeča z ožigi ali brez, čokoladna, modra. Nega dlake ni zahtevna.

 

Karakter pasme

Po naravi je Kelpie zagnan, uravnovešen, neizmerno delaven, samostojen in temperamenten. Potrebuje dosledno vzgojo in veliko količino zaposlitve ter aktivnosti. Priznava samo enega gospodarja, uboga pa tudi druge družinske člane. V nasprotnem primeru ni primeren za družinskega psa. V odnosu do otrok je prijazen, pozorni pa moramo biti, da se otroci ne ustrašijo njegove živahnosti. Do tujcev je v začetku nezaupljiv, kasneje igriv. Do ostalih živali načeloma ni napadalen, vseeno pa ne smemo pozabiti, da je po naravi čuvaj. Potrebuje veliko gibanja, zato potrebuje aktivnega lastnika, ki ima obenem izkušnje z vzgojo psov.

 

Zdravje pasme

Z zdravjem nima težav, dedne bolezni niso znane.