Pasma KOMONDOR –>

 

KOMONDOR

(Komondor)

 

 

KOMONDOR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 53

Velikost: od 65 do 90 cm
Teža: od 36 do 61 kg
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegov izvor ni popolnoma jasen, veliko dejstev pa kaže na to, da izvira iz Rusije, od koder je ob preseljevanju ljudstev, prišel na Madžarsko. Po nekaterih predvidevanjih je bil Komondor spremljevalec plemena Hun. Njegovo ime je bilo prvič omenjeno leta 1544. V preteklosti ga niso križali z drugimi pasmami, zato je ohranil prvotni videz. Na Madžarskem so ga več kot tisoč let uporabljajo za čuvaja drobnice in ostale živine. Slovi kot dober čuvaj in se postavi v bran tudi proti volku in medvedu. Danes se uporablja predvsem kot pastirski pes, spremljevalec in predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Njegovo telo je mogočno in kaže izjemno moč. Značilnost te pasme je bel kožuh z dolgo klobučevinasto, vozlasto in razmršeno dlako. V šali jo nekateri primerjajo z dread locksi oziroma »špago«. Ima gosto in volnato podlanko, ki se sprime, s prav tako gosto krovno dlako – zato tudi nastanejo vozli. Njegova glava je mogočna in široka, gobec pa je precej tope oblike. Oči so vedno temno rjave, uhlji spuščeni, bogat rep povešen, z zgoraj zavihano konico. Nega je zahtevna in zamudna. Kadar živi v stanovanju, ga lahko postrižemo, s tem pa izgubi najpomembnejšo značilnost.

 

Komondor

Karakter pasme

Po naravi Komondor slovi kot miren, pogumen, vztrajen, precej svojeglav in močno navezan na gospodarja. Do tujcev je nezaupljiv in ne dovoli poseganja v svoj teritorij. Pri njegovi vzgoji je potrebna vztrajnost in potrpežljivost. Potrebuje veliko prostora, zato je priporočljivo, da živi zunaj. Pred mrazom je s svojim kožuhom dobro zavarovan, mora pa čutiti, da pripada družini, zato se moramo veliko ukvarjati z njim.