Pasma KRATKODLAKI ŠKOTSKI OVČAR –>

 

KRATKODLAKI ŠKOTSKI OVČAR

(Collie Smooth)

 

 

KRATKODLAKI ŠKOTSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 296

Velikost: – samec meri od 56 do 61 cm
– samica meri od 51 do 56 cm
Teža: – samec okoli 34 kg
– samica doseže težo do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Kratkodlaki škotski ovčar izvira iz Velike Britanije, Škotske. O njegovem izvoru je več teorij, ki nimajo potrebne znanstvene osnove. Še najbližje resnici je verjetno teorija, da so ga na Škotsko pripeljali Rimljani okoli 5. stoletja. Uporabljali so ga kot delovnega kmečkega psa. Njegova popularnost se je povečala z vladanjem kraljice Viktorije, ki je kupila nekaj teh psov za lastno psarno (leta 1860). Po tem času se je njegova vloga spremenila, saj so ga vzgajali za hišnega ljubljenčka in šport. Uporabljajo ga tudi za spremljevalca invalidnih oseb.

 

Opis pasme

Po videzu je Kratkodlaki škotski ovčar srednje visok, skladno grajen pes. Podoben je dolgodlakemu škotskemu ovčarju, z izjemo dolžine dlake. Dlaka je kratka, priležna in trda, podlanka je gosta in mehka. Okoli vratu in na zadnji strani stegen je daljša. Barva dlake je lahko: soboljevo bela, tribarvna (črno-rjava-bela), blue merle (pisana ali marmornata). Na predelu prsi, vratu, stopal in konice repa je dovoljena bela barva. Potrebno je zmerno krtačenje in kopanje samo v nujnih primerih.

 

KRATKODLAKI ŠKOTSKI OVČAR

Karakter pasme

Po značaju je Kratkodlaki škotski ovčar izredno inteligenten, družaben, spreten, živahen, ljubeč, zaščitniški, učljiv (brez prisile) ter dober čuvaj domačega okolja. Ni agresiven, vendar se odzove na hrup. Do domačih je prijateljski, do tujcev pa zadržan. Primeren je za ljubeče lastnike, družine z otroci in za začetnike. Potrebuje redno vadbo, ki mora biti strpna in brez kaznovanja. Do drugih živali ima dober odnos.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav ni zaznati, kljub temu pa se pojavljajo nekatere dedne bolezni: težave z očmi, nekatere oblike alergij, torzija želodca, epilepsija.