Opis pasme KUVASZ –>

 

KUVASZ

(Kuvasz)

 

 

KUVASZ1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 54

Velikost: – samec meri od 70 do 76 cm
– samica meri od 65 do 70 cm
Teža: – samec od 45 do 52 kg
– samica od 35 do 40 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegovo poreklo ima Madžarske korenine. Kuvas je bil omenjen že v starih madžarskih listinah. V starih časih je bil poznan kot čuvaj živine, lovci pa so ga uporabljali tudi pri lovu na volkove in merjasce. V sedanjem času slovi kot hišni pes.

 

Opis pasme

Kuvasz je po obliki krepak in eleganten pes. Glava je skladna s telesom, oči so temne barve. Dlaka je na otip volnata, srednje dolga, močna in valovita. Podlanka je tanka. Barva dlake je obvezno bela. Rep je pobešen in rahlo usločen navzgor. Nega ni zahtevna, potrebno je občasno krtačenje in kopanje.

 

KUVASZ

Karakter pasme

Po naravi je Kuvasz pogumen, zelo učljiv, zvest gospodarju in družini. Do tujcev je nezaupljiv, poleg tega je večkrat prisotna agresivnost, ki se jo da z dosledno vzgojo omiliti oziroma odpraviti. Zaradi svoje narave je izvrsten pastir in čuvaj. Negativna lastnost je tudi, da je zelo zamerljiv, ne prenese krivice in jo ne pozabi. Uporabljajo ga tudi kot službene pse za obrambo in spremljanje slepih. Potrebuje veliko gibanja (dolgi sprehodi), saj je vzrejen za življenje na prostem. Ni primeren za življenje v stanovanju, niti v pesjaku ali na verigi, saj se počuti osamljenega. Najprimernejši je velik ograjen vrt.

 

Zdravje pasme

Zdravje te pasme ni najboljše, saj so nagnjeni k displaziji kolka in komolca ter zasukom želodca.