Pasma MALLORQUIN – MALORŠKI OVČAR –>

 

MALLORQUIN – MALORŠKI OVČAR

(Ca de Bestiar – Perro de pastor mallorquín – Majorca Shepherd Dog)

 

 

MALLORQUIN1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 321

Velikost: – samec meri od 66 do 75 cm
– samica meri od 62 do 70 cm
Teža: – samec od 35 do 40 kg
– samica od 35 do 40 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so Balearski otoki. V prevodu pomeni njegovo ime »govedo«, iz česar izhaja, da je kmečki delovni pes, ki čuva črede. Uporabljali so ga tudi pri lovu. Njegov izvor ni dokumentiran. Obstajajo različne teorije, ena od njih je, da izvira iz križanja mastifa oziroma volčjega psa. Njegova priljubljenost je bila razširjena do okoli leta 1930. Po tem času se je priljubljenost zmanjšala in nekaj časa je kazalo, da bo pasma izumrla. Po 2. svetovni vojni se je razširil v Evropo in v Južno Ameriko. Koncem šestdesetih in v začetku osemdesetih je bil uradno priznan. Medtem ko je predstavnikov kratkodlake pasme dovolj, je število dolgodlakih še vedno majhno. Žal ga uporabljajo tudi pri ilegalnih dvobojih psov.

 

Opis pasme

Oblika njegovega telesa je krepka. Dlaka je kratka, tesno prilegajoča, podlanka je tanka. Dolgodlaka varianta ima dlako po hrbtu dolgo več kot 7 cm in rahlo valovito. Dovoljena barva je črna v različnih odtenkih, bela je lahko prisotna na prsih, tanka linija na vratu ter na tacah. Kljub bogati dlaki črne barve, dobro prenaša vročino, ravno tako tudi mraz.

 

MALLORQUIN

Karakter pasme

Po značaju je Mallorquin zvest, delaven, posesiven do lastnika, družine in svojega teritorija. Močna je izražena njegova želja po varovanju. Odnos do tujcev in ostalih živali ni preveč dober. Vzgojo je potrebno začeti od prvega dne, saj drugače postane zelo dominanten in neubogljiv. Pri treningu ne prenese kazni. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da ni primeren za družinskega psa, še manj za družine z otroki, saj je nagnjen k agresivnosti. Spet drugi vaditelji so mnenja, da je s primerno in dosledno vzgojo možno vzgojiti to pasmo tako, da je njen odnos dober. Potrebuje zelo veliko prostora za gibanje. Možno ga je navaditi na stanovanje, vendar so potrebni dolgi, intenzivni sprehodi.