Pasma MAREMSKO ABRUŠKI OVČAR –>

 

MAREMSKO ABRUŠKI OVČAR

(Cane da pastore Maremmano – Abruzzese / Maremma and Abruzzes Sheepdog)

 

 

MAREMSKO ABRUŠKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 201

Velikost: – samec od 65 cm do 73 cm
– samica od 60 do 68 cm
Teža: – samec od 35 do 45 kg
– samica od 30 do 40 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Pasma Maremsko abruški ovčar izhaja iz dveh področij: Maremmano (Toskana) in osrednji del Apeninov. V Italiji zanj ni bilo posebnega zanimanja, zato dolgo časa ni bil priznan kot pasemski pes. Šele po 2. svetovni vojni so v Londonu ustanovili društvo ljubiteljev psov te pasme. V Italiji so celo nastali spori, ker so želeli priznanje standarda za Abruškega ovčarja z enakimi značilnostmi kot jih ima Maremski. Spor so rešili leta 1958 s priznanjem pasme pod enim imenom.

 

Opis pasme

Dlaka je gosta, dolga, priležna, ostra, na nogah in repu pa valovita. Barva dlake je bela, dovoljeni so odtenki slonokoščene, limonine in bledo oranžne barve. Ne potrebuje posebne nega, razen rednega krtačenja. Kopanje ni priporočljivo. Kadar je nujno potrebno, belino dlake ohranjamo s sredstvi za suho čiščenje dlake.

 

MAREMSKO ABRUŠKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Maremsko abruški ovčar miren, preudaren, zelo tih, zadržan do tujcev, izvrsten čuvaj, obvladan, zelo prijazen do otrok, ki jih skrbno varuje. Ni pa primeren za družine z majhnimi otroki. Potrebuje odločnega gospodarja, ne mara pa prisile, strogosti in surove vzgoje. Nujna je dobra socializacija od prvega dne. Svoj teritorij in lastnike skrbno varuje. Potrebuje veliko prostora, mraz ga ne moti, za stanovanje ni primeren tako, da preostane samo življenje na prostem. Ni primeren za lastnika, ki nima izkušenj, saj je njegov značaj zelo specifičen.