Pasma NEMŠKI OVČAR –>

 

NEMŠKI OVČAR

(Deutscher Schäferhund – German Shepherd Dog)

 

 

NEMŠKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 166

Velikost: – samec meri od 60 do 65 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: – samec od 30 do 40 kg
– samica od 22 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Nemški ovčar izvira iz Nemčije, prvi podatki o njem so znani že v 17. stoletju. Načrtna vzreja je evidentirana od leta 1880, leta 1899 pa je bil sprejet standard pasme, ki velja še danes. Sprva so ga uporabljali kot kmečkega psa za varovanje in zganjanje živine in obrambo kmetije. Svoje odlike je še nadgradil v času I. svetovne vojne, ko je opravljal delo reševalnega in vojaškega psa. Razširil se je po vsej Evropi, kasneje po vsem svetu. Po nekaterih podatkih jih je sedaj okoli 1,5 milijona.

 

Opis pasme

Nemški ovčar spada med značilne predstavnike lupidne pasme: ima spotegnjeno, močno in mišičasto telo. Dlaka je srednje dolga. Nega ni zahtevna, potrebno je redno krtačenje in kopanje vsaka dva meseca, če živi v stanovanju. Zanimivo je, da ima lahko tri različne vrste dlake: čisto kratko, srednje dolgo ali dolgo. Barvne kombinacije so številne: črna z rjavimi ožigi, črna s svetlo rumenimi ožigi, črna z rdeče rjavimi ožigi, čisto bel, čisto črn ali železno siv.

 

NEMŠKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Nemški ovčar inteligenten, zvest, ubogljiv, vdan, poslušen, pogumen, čuječ, prizadeven, aktiven in izvrsten čuvaj. Zelo je dojemljiv za šolanje. Ob primerni vzgoji se razvije v uravnovešenega in zanesljivega spremljevalca. Največkrat se ga uporablja kot delovnega psa: reševanje, pes-terapevt, spremljevalec invalidnih, v vojski in policiji. Poznan je kot izredno zvest in prijazen družinski pes. Družba ljudi in drugih živali mu je dobrodošla. Do njega moramo biti zelo pozorni, kadar se družini pridruži nov družinski član ali ljubljenec, sicer postane ljubosumen. Pozornosti svojega gospodarja ne želi deliti. Potrebuje veliko gibanja, zato je najbolje, če ima na razpolago velik vrt, saj potrebuje veliko gibanja in zaposlitve. Ni primeren za lastnika, ki ne uživa v gibanju.