Pasma NIZOZEMSKI OVČAR –>

 

NIZOZEMSKI OVČAR

(Hollandse Herdershond – Dutch Shepherd Dog)

 

 

NIZOZEMSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 223

Velikost: – samec meri od 57 do 62 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: – samec do 28 kg
– samica do 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Pasma izvira iz Norveške, kjer so pastirji s križanjem različnih ovčarskih psov, želeli dobiti popolnega ovčarja za varstvo svojih čred. Danes je pasma poznana pod imenom Nizozemski ovčar. Uporabljali so ga za čuvaja ovac in lastnine. Konec 19. stoletja je pasma skoraj izumrla, saj so se zaradi industrializacije črede ovac močno zmanjšale. Leta 1898 so ljubitelji te pasme dosegli, da so ga priznali kot pasmo. Nizozemski ovčarji so še vedno delavni psi. V sedanjem času jih uporabljajo pri policiji, kot reševalne pse in še vedno tudi kot ovčarje.

 

Opis pasme

Obstajajo 3 vrste Nizozemskih ovčarjev, ki se razlikujejo po dlaki, kratkodlaki, dolgodlaki in resasti. Ne potrebujejo posebne nege, zadostuje tedensko krtačenje, razen ob menjavi dlake, takrat ga je potrebno krtačiti pogosteje. Resasta vrsta potrebje strokovno oskrbo vsaj dvakrat letno. Barva dlake: črna z zlatimi in/ali srebrnimi lisami, tigrasta; resasti so lahko tudi modro sivi. Občasno so prisotne bele lise na prsih.Po obliki je velik, srednje težak, mišičast in enakomerno raščen pes.

 

NIZOZEMSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Nizozemski ovčar (Holandski ovčar) popolnoma predan lastniku in družini, pameten, živahen, samostojen, zanesljiv, močan, vzdržljiv, zelo učljiv, družaben in prijazen do otrok. Negativna lastnost je trmoglavost, poleg tega je zelo občutljiv in ne prenese prisile in prestrogega ravnanja zato potrebuje lastnika, ki ves čas nadgrajuje njegovo poslušnost. Potrebuje veliko ljubezni in gibanja. Zanj najprimernejše okolje je hiša z ograjenji vrtom.