Pasma PIKARDIJSKI OVČAR –>

 

PIKARDIJSKI OVČAR

(Berger de Picardie – Berger Picard)

 

 

PIKARDIJSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 176

Velikost: – samec meri od od 55 do 66 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: – samec od 23 do 32 kg
– samica od 20 do 30 kg
Življenjska doba: do 14 let

 

Zgodovina pasme

Po znanih podatkih je Pikardijski ovčar najstarejša francoska pasma ovčarjev. Izhaja iz Francije, kamor naj bi prispel v 9. stoletju ob preseljevanju Frankov. Vzrejen naj bi bil s križanjem Nizozemskih in Belgijskih ovčarjev. Predstavnik te pasme je prvič nastopil na razstavi psov leta 1863, vendar ni doživel velike priljubljenosti. V preteklosti so ga v Franciji uporabljali predvsem kot kmečkega delovnega psa, kasneje pa se je izkazal v I. svetovni vojni, kar je imelo za posledico, da je njegova vrsta skoraj izumrla. Tudi v današnjem času spada med redke predstavnike (Nemčija cca 500 psov, Francija cca 3.500, ZDA in Kanada cca 300).

 

Opis pasme

Pikardijski ovčar spada med srednje velike pasme. Telo je zelo mišičasto, po dolžini večje od višine. Ima eleganten izgled, pokončna in visoko nastavljena ušesa. Dlaka je trda, srednje dolga s slabo podlanko. Barva dlake je rumeno rjava, s posameznimi manjšimi lisami. Nega dlake ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje, ne pogosto kopanje. Dlaka nima vonja.

 

PIKARDIJSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Pikardijski ovčar inteligenten, živahen, energičen, deloven, zvest, občutljiv, samozavesten, učljiv, poslušen, prijazen do otrok, dober čuvaj in prijeten spremljevalec. Do tujcev je nezaupljiv. Potrebna je dobra socializacija od samega začetka, predvsem v prvih dveh letih njegovega življenja. Najbolj zadovoljen je, kadar ga zaposlimo, potrebuje pa tudi veliko gibanja. Kadar je osamljen, postane njegovo vedenje destruktivno, celo anksiozno. Nekateri predstavniki te vrste so izredno izbirčni pri jedi. Od gospodarja pričakuje veliko ljubezni in pozornosti. Pri učenju se potrudi, kadar je deležen pohvale. Primeren je za treninge različnih disciplin. Najprimernejše je, da živi zunaj, dobro pa se prilagodi tudi na življenje v stanovanju, kjer je zelo miren.

 

Zdravje pasme

Z zdravjem nima posebnih težav, prisotna je displazija kolkov in morebitne težave z očmi.