Pasma PIRENEJSKI DOLGODLAKI OVČAR –>

 

PIRENEJSKI DOLGODLAKI OVČAR

(Berger des Pyrénées ŕ poil long / Long-haired Pyrenean Sheepdog)

 

 

PIRENEJSKI DOLGODLAKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 141

Velikost: – samec meri od 40 do 50 cm
– samica meri od 38 do 48 cm
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je francoski del Pirenejev, kjer so ga vzredili za potrebe pastirjev. Uporabljajo ga predvsem kot ovčarja. V času I. svetovne vojne so ga uporabljali kot kurirja. Obstajata dve vrsti tega ovčarja: kratkodlaki in dolgodlaki, ki sta si različna le po gobcu. Kratkodlaki ovčar ima gobec daljši, bolj koničast in poraščen s kratko dlako.

 

Opis pasme

Pirenejski dolgodlaki ovčar je po obliki precej robusten. Dlaka je srednje dolga do dolga, dokaj trda in žimasta. Barva dlake: zlata, lahko tudi siva, črna ali bluemerle; prepovedana je bela, čokoladno rjava in redmerle. Nega ni preveč zahtevna, krtačimo ga dvakrat tedensko, kopanje ni priporočljivo in ga opravimo le ob izjemnih okoliščinah.

 

PIRENEJSKI DOLGODLAKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Pirenejski dolgodlaki ovčar inteligenten, učljiv, energičen, hiter, hiperaktiven, vesten, vzdržljiv, odporen, oster, glasen, prebrisan, samostojen, trmast, ima izreden spomin, zna lenariti, rad se crklja in pestuje ter je vedno pripravljen za akcijo. Tako pestro vedenje je primerno za pašnike, sicer pa ga je potrebno čim bolj zaposliti in od malega socializirati, da ne postane preveč nediscipliniran. Pri učenju potrebuje doslednost, vztrajnost in vaditelja z veliko izkušnjami, sicer so rezultati slabi. Do tujcev je nezaupljiv. Zelo je občutljiv in izredno dobro zaznava razpoloženja in želje lastnika, na katerega je zelo navezan.

 

Zdravje pasme

Sodijo med najbolj zdrave pasme psov, kljub temu pa je prisotnih nekaj dednih bolezni: srčna napaka, epilepsija, kolaps sapnika.