Pasma PORTUGALSKI OVČAR –>

 

PORTUGALSKI OVČAR

(Căo da Serra de Aires – Portuguese Sheepdog)

 

 

PORTUGALSKI OVČAR1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 93

Velikost: – samec meri od 45 do 55 cm
– samica meri od 42 do 52 cm
Teža: dosegajo težo med 12 in 18 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Portugalska, kamor je bil pripeljan iz neznane lokacije. Po nekaterih podatkih je možno, da je potomec dveh vrst briarda. Na planotah ga uporabljajo za ovčarja, obvlada tudi govejo živino in konje. Pasma se je pričela širiti drugod po svetu po letu 1957.

 

Opis pasme

Njegova glava je široka in močna. Zaradi oblike gobca, ki je posebna, je dobil v svoji domovini vzdevek »opičji pes«. Oblika telesa je precej robustna. Njegovo gibanje je lahkotno in energično. Dlaka je dolga, rahlo valovita, razmršena in debela, podlanke nima. Barva dlake je rumena, kostanjeva, črna, rdečkasto rjava ali siva, z bolj ali manj izrazitimi ognjeno rdečimi lisami. Prisotne so tudi posamezne bele dlake. Na prsih ima lahko belo liso. Njegov rep je visoko nasajen, pri korenu tanek in na koncu koničast. Pri počitku je rep povešen, med tekom dvignjen in rahlo zavit. Nega ni zahtevna, zadošča redno česanje in ne prepogosto kopanje.

 

PORTUGALSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Portugalski ovčar inteligenten, živahen, preudaren, dober čuvaj in zelo navezan na lastnika. Do tujcev je nezaupljiv. Obvezno mora živeti na prostem, za stanovanje ni primeren.

 

Zdravje pasme

Posebni problemi z zdravjem niso prisotni.