Pasma PULI –>

 

PULI

(Puli)

 

 

PULI1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 55

Velikost: – samec meri od 39 do 45 cm
– samica meri od 36 do 42 cm
Teža: – samec od 13 do 15 kg
– samica od 10 do 13 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Puli spada med starodavne pastirske pse, saj je omenjen že pred 6000 leti. Njegova domovina je Madžarska, kamor je, verjetno ob selitvah narodov, prispel iz Rusije. Cenjen je bil kot dober ovčarski pes, ki se je postavil v bran tudi volkovom in medvedom. Nomadski Madžari so menili, da je njegova vrednost visoka, celo toliko, kot celoletni zaslužek. V sedanjem času ga ponekod uporabljajo kot policijskega psa. Njegova popularnost je bila največja do petdesetega let 20. stoletja, v sedanjem času pa ni preveč aktualen.

 

Opis pasme

Dlaka je dolga, z ozkimi vozli po celem telesu in spominja na vrvico. Barva dlake je lahko črna z rjastim ali belim pridihom, bela, siva, modra in z modro masko. Nega dlake je zelo zahtevna, saj potrebuje veliko krtačenja. S starostjo postane dlaka zelo dolga, lahko tudi do tal. Možno je striženje, vendar s tem izgubi svojo značilnost.

 

PULI

Karakter pasme

Po naravi je Puli zelo inteligenten, spreten in hiter pri gibanju, poslušen, zaščitniški do gospodarja in svojega teritorija, občutljiv, ljubeč, pogumen, zvest, prijazen, aktiven in igriv celo življenje. Kljub majhnosti, se ne ustraši večjih živali in vztrajno varuje družino in dom. Včasih je precej svojeglav. Do tujcev je nezaupljiv.Potrebuje veliko gibanja in prostora. Niso preveč primerni za bivanje v stanovanju, ker hitro postanejo nemirni in ob tem razvijejo nezaželene lastnosti, kot npr. hiperaktivnost, lenoba in zadržanost. Primeren je za šolanje, saj je zelo osredotočen na ukaze, potrebna pa je potrpežljivost in motivacija, ker ne prenese kazni.

 

Zdravje pasme

Pasma nima večjih zdravstvenih težav.