Pasma PUMI –>

 

PUMI

(Pumi)

 

 

PUMI1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 56

Velikost: – samec meri od 41 do 47 cm
– samica meri od 38 do 44 cm
Teža: – samec od 10 do 15 kg
– samica od 8 do 13 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Pasma Pumi izvira iz Madžarske. Poznan je bil kot dober deloven pes in že najmanj 300 let živi v sožitju s človekom. Največ so ga uporabljali pri kmečkih opravilih, čuvanju drobnice, govedi, prašičev in lovu na podgane. Danes je priljubljen kot družni pes.

 

Opis pasme

Dlaka je kratka in skodrana, čopasta in kuštrava, podlanka je gosta. Barva dlake je lahko bela, črna, rdečkasto rjava, golobje ali srebrno siva. Zaželeno je, da je kožuh enobarven. Zanimivo je, da se mladički rodijo črni in šele po letu dni posivijo. Nega ni zahtevna, saj se jim dlaka ne sprijema. Primerno je, da krtačimo enkrat tedensko.

 

PUMI

Karakter pasme

Po značaju je Pumi priden, deloven, marljiv, spreten, učljiv, poslušen, hiter, okreten, nadarjen in družaben. Spada v skupino psov, ki zelo glasno lajajo – vedno z razlogom. Glede na to, da je poslušen in hitro učljiv, je primeren za šolanje. Zelo je navezan na gospodarja, otroke, domače živali in svojo lastnino, zato jo neustrašno brani. V takih primerih je lahko zelo napadalen. Najbolj zadovoljen je, kadar je v družbi. Kadar je preveč prepuščen samemu sebi, rad postane potepuški. Pasma je primerna za hribovite predele ali kmetije, ker zelo uživa v opravilih v naravi. Kadar živi v mestu, ga je potrebno zaposliti.

 

Zdravje pasme

Zdravje pasme je dobro, saj niso prisotne nobene večje težave.