Pasma SAARLOOSOV VOLČJAK –>

 

SAARLOOSOV VOLČJAK

(Saarlooswolfhond – Saarloos Wolfdog)

 

 

SAARLOSOV VOLČJAK1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 311

Velikost: od 65 do 70 cm
Teža: od 30 do 40 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Saarloosov volčjak izvira iz Nizozemske. Pasma je znana od leta 1975. Vzreditelj Leendert Saarloos je križal nemškega ovčarja z volkuljo. Njegov cilj je bil izboljšati značilnosti delovnega psa, saj je bil velik ljubitelj nemških ovčarjev. Po njegovem mnenju se je njihovo zdravje pričelo slabšati, obenem pa so se njihove naravne značilnosti preveč spremenile. Zato je želel izboljšati njihovo zdravje ter delovne sposobnosti. To mu ni popolnoma uspelo, saj so psi podedovali preveč plahega volčjega karakterja v odnosu do ljudi. Kljub temu ima pasma veliko drugih dobrih in pozitivnih značilnosti.

 

Opis pasme

Saarloosov volčjak spada med velike, močne, skoraj atletsko grajene pse. Dlako ima kratko, gladko in ostro, s podlanko. Nega dlake ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje. Barva dlake: volčje siva, gozdno rjava, svetlo krem do bela in bela.

 

SAARLOSOV VOLČJAKKarakter pasme

Po naravi je Saarloosov volčjak zanesljiv, inteligenten, ima dobro presojo, zelo zvest in navezan na svojega lastnika. Značilno zanj je, da ima izredno izostrena čutila in hitro odzivnost. Njegovo gibanje je skoraj identično volkovemu – oprezno, možnost hitre spremembe smeri. Zunaj zna biti precej živahen, doma rad leži in drema. Primerno bivalno okolje je tako stanovanje kot tudi ograjen pesjak. Imeti mora dobro ograjen prostor, saj je zelo iznajdljiv pri iskanju poti iz zaprtih prostorov. Njegova inteligenca in gibčnost sta mu v pomoč , da se nauči odpirati vrata, preplezati ograjo ali najti primerno odprtino. Značilno zanj je, da je izredno navezan na ljudi in ima pogosto probleme z ločitveno tesnobo, ki mu lahko povzroči napade panike. Potrebuje veliko stika s svojim lastnikom, zato je bolj primeren za notranje življenje. Zaradi svojega karakterja ni primeren za življenje v mestu, priporočljivo je bivanje na podeželju oziroma tam, kjer mu lahko zagotovimo čim več aktivnosti v naravi, kjer je najbolj zadovoljen. Saarloosov volčjak je izjemen spremljevalec in družinski pes, če njegov skrbnih spoštuje njegove karakterne značilnosti in z njim razvije pravi odnos.

Po svojem teritoriju ves čas postopa in ga nadzoruje. Z drugimi psi se ponavadi dobro razume. Skrbnik mora biti izkušen in imeti veliko znanja o volčjem vedenju, zato pasma ni primerna za vsakogar, še posebej ne za začetnika. Pri vzgoji je potrebno veliko potrpljenja, pri učenju in vzgoji se ne sme uporabljati nikakršne prisile. Ena od značilnosti je tudi plašnost, ki izvira iz genov in ni pogojena z napačno socializacijo ali slabimi izkušnjami psa. Plašnost je potrebno sprejeti in si za psa vzeti veliko časa. Spoznavanje novega okolja načeloma ne predstavlja problema, saj je zelo radovedne narave, večji problem je plašnost v odnosu do tujih ljudi, ki se jo ne da popolnoma odpraviti, vendar se z leti in pravilnim pristopom malo zmanjša. Zato psa nikoli ne smemo siliti, da navezuje kontakt z ljudmi, ki mu povzročajo strah. Prisila bi lahko povzročila negativno vedenje.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava. Kljub temu se lahko pojavijo posamezne zdravstvene težave kot so: PRA (progresivna retialna atropija – dedna očesna bolezen), siva mrena in druge bolezni oči, DM (degenerativna mielopatija – bolezen hrbtenjače), dwarfism (pritlikavost),  težave s kolki in komolci, epilepsija. Zato zaupanja vredni vzreditelji pri psih opravijo vse potrebne preglede, da predhodno zmanjšajo pojav navedenih bolezni.