Pasma SCHAPENDOES –>

 

SCHAPENDOES

(Schapendoes)

 

 

SCHAPENDOES1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 313

Velikost: – samec meri od 43 do 50 cm
– samica meri od 40 do 47 cm
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Domovina pasme Schapendoes je provinca Drenthe na severovzhodu Nizozemske. Spada med manj znano in mlado pasmo, ki so jo v preteklosti uporabljali kot ovčarske, pastirske in lovske pse ter za čuvaje. Priznali so ga leta 1971. Skorajda je že izumrl, vendar so ga pravočasno rešili. V sedanjem času sodi med družne pse, ki je dober človekov spremljevalec. Slovi tudi kot dober reševalec.

 

Opis pasme

Dlaka je dolga, ravno tako brki, brada in obrvi, ki segajo preko oči. Dopustne so vse barve dlake, najbolj zaželeni sta sivo-črna in črna. Nega dlake ni zahtevna, zadošča krtačenje na dva tedna ter občasno kopanje.

 

SCHAPENDOES

Karakter pasme

Po naravi je Schapendoes inteligenten, iznajdljiv deloven pes, ki je zelo navezan na svojega gospodarja. Ves čas želi biti v njegovi bližini, saj ne prenese samote. Zelo je gibčen, vzdržljiv, hiter, zabaven, pogumen, samozavesten, ubogljiv. Ne prenese trde vzgoje, ki mora biti zanimiva in spodbujana s priboljški. Ves čas pa mora biti zaposlen, sicer rad povzroča škodo. Potrebuje veliko gibanja, zelo rad ima vodo. Do drugih psov je socialen, do tujcev pa zadržan, vendar ni agresiven. Zelo radi jedo, zato moramo paziti pri njegovi prehrani, da ne pridobi preveč teže.