Pasma SCHIPPERKE –>

 

SCHIPPERKE

(Schipperke)

 

 

SCHIPPERKE1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 83

Velikost: – samec meri od 25 do 30 cm
– samica meri od 20 do 25 cm
Teža: – samec od 5 do 8 kg
– samica od 3 do 5 kg
Življenjska doba: več kot 15 let

 

Zgodovina pasme

Domovina pasme Schipperke je Belgija. Prvotno so ga uporabljali za čuvaja živine, poleg tega je po hiši lovil miši in podgane. Svojo popularnost je pričel razvija leta 1885, ko ga je belgijska kraljica Maria Henrietta pripeljala na razstavo v Bruslju. Pasemski standard je pridobil leta 1888. V sodobnem času slovi kot dober čuvaj, službeni in družinski pes ter družabnik.

 

Opis pasme

Zgradba telesa je skladna, ima kratek, raven in močan hrbet, širok in dolg vrat, lisičji obraz, trikotna in pokončna ušesa. Njegova dlaka je gosta, trda, svetleča, debela in ima debelo podlanko. Barva je vedno črna. Dlaka ne potrebuje posebne nege, zadostuje redno krtačenje in po potrebi striženje krempljev. Dlaka nima vonja, niti kadar je moker.

 

SCHIPPERKE

Karakter pasme

Po naravi je Schipperke inteligenten, pozoren, pogumen, zvest, samozavesten, previden, priden in dojemljiv pri delu ter učenju, živahen, aktiven, vzdržljiv, radoveden, nežen, prijazen in zaščitniški do otrok in skrbnikov. Do tujcev je nezaupljiv. Zelo rad laja. Potrebuje veliko gibanja, predvsem teka brez povodca in igre. Je dober spremljevalec, ki uživa v teku ob kolesu, rolanju, rad potuje in dobro prenaša vožnjo (v avtu, na barki). Kadar ni navajen družbe otrok, nad njimi ni preveč navdušen. V primeru, da je dobro socializiran, se primerno obnaša v družbi drugih psov, čeprav želi prevzeti dominantno vlogo. Zelo rad preganja mačke, ptiče, perjad in lovi druge živali, kot npr. ježe, žabe, hrošče, kobilice in martinčke. Potrebuje dosledno, vendar prijazno vzgojo. Zelo je navezan na lastnika in družinske člane in želi biti neprestano v njihovi družbi. Ves čas mora čutiti ljubezen svojih lastnikov. Primeren je za življenje v stanovanju in na prostem – ni občutljiv na vremenske spremembe.

 

Zdravje pasme

Spada med zelo zdrave pasme psov.