Pasma SLOVAŠKI ČUVAČ –>

 

SLOVAŠKI ČUVAČ

(Slovenský Cuvac – Slovakian Chuvach)

 

 

SLOVAŠKI ČUVAČ1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 142

Velikost: – samec meri nad 65 cm
– samica nad 62 cm
Teža: – samec okoli 55 kg
– samica je nekoliko lažja od samca
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Slovaška.

 

Opis pasme

Slovaški čuvač je po izgledu velik, močan in skladen pes, ki se ponaša z močno glavo in repom bogatim z dlako. Barve je vedno bele. Dlaka je srednje dolga in ravna, lahko tudi nekoliko valovita. Nega ni zahtevna, saj zadostuje tedensko krtačenje in kopanje po potrebi.

 

SLOVAŠKI ČUVAČ

Karakter pasme

Po značaju je Slovaški čuvač inteligenten, samozavesten, samostojen, uravnovešen, temperamenten, dober, nepopustljiv in oster čuvaj, zvest družabnik in spremljevalec, rad ima otroke in je načeloma prijazen do njih in igriv. Do manjših psov je strpen, v odnosu z večjimi psi hoče prevzeti vodilno vlogo. Do tujih ljudi je zadržan. Svoj teritorij brani za vsako ceno. Za učenje je dojemljiv, vendar ne trpi dolgotrajnega treninga. Pri vzgoji je potrebno veliko potrpljenja, osnovno šolanje popolnoma zadostuje za primerno socializacijo. Vsekakor pa mu je potrebno pokazati, kdo je gospodar, sicer rad prevzame vlogo alfe. Primeren je za vse, ki si želijo naravne pse, kateri so samostojni in se ne podrejajo radi. Kadar je preveč osamljen, začne delati škodo (grize in raznaša stvari). Idealno okolje je velik, ograjen vrt.

 

Zdravje pasme

Posebnih problemov z zdravjem ni, opozoriti pa je potrebno na novo pravilo mednarodnih predpisov, po katerem je obvezno slikanje kolkov in komolcev ter pregled oči.