Pasma VALIŽANSKI OVČAR PEMBROKE –>

 

VALIŽANSKI OVČAR PEMBROKE

(Welsh Corgi Pembroke)

 

 

VALIŽANSKI OVČAR PEMBROKE1. FCI skupina: Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
Sekcija 1: Ovčarski psi
št. FCI standarda: 39

Velikost: samci in samice so veliki od 25 do 30 cm
Teža: – samec od 10 do 12 kg
– samica od 9 do 11 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegov izvor ni popolnoma dorečen, saj obstaja več podatkov. Po eni teoriji Valižanski ovčar Pembroke izvira iz švedskega Vallhunda, ki naj bi ga okoli leta 800 v Wales pripeljali Vikingi. Glede na to, da je pasma verjetno veliko starejša, je verjetno pravilnejša teorija, da naj bi ga v Wales pripeljali Kelti okoli 1200 pr. n.št. To teorijo še dodatno podkrepi dejstvo, da beseda »corgi« v keltskem jeziku pomeni pes. Obstaja še teorija, da so ga okoli leta 1100 pripeljali flamski tkalci. Dejstvo je, da se je pasma razvijala v Pembrokeshiru v Walesu. V preteklosti so ga uporabljali pri čuvanju govedi. Kot zanimivost: Pembroke in Cardigan sta bila križana okoli leta 1930.

 

Opis pasme

Po obliki je Valižanski ovčar Pembroke nizek, krepak in čvrsto grajen pes. Glava po obliki in videzu spominja na lisičjo. Uhlja sta pokončna in na koncu zaokrožena. Noge so krive. Dlaka je srednje dolga, ravna in z gosto podlanko. Nega ni zahtevna, primerno je občasno krtačenje in kopanje po potrebi. Barve: rdeča, barva soboljevine, svetlo rjava, črno rjava, možne so tudi lise bele barve na glavi in gobcu.

 

VALIŽANSKI OVČAR PEMBROKE

Karakter pasme

Po naravi je Valižanski ovčar Pembroke kljub svoji majhnosti močan, živahen, pozoren, inteligenten, poslušen, vdan, zvest, pogumen in zaščitniški. Nekaj negativnih značajskih lastnosti: včasih prevlada njegova potepuška kri, zato lahko postane nemiren in razdražljiv, včasih pa lahko postane tudi preveč zaščitniški in ima zaradi tega težave. Pasma je zelo primerna za šolanje. Hitro se učijo novih vaj in zelo radi sodelujejo s svojim vodnikom.

 

Zdravje pasme

Z zdravjem nima posebnih težav in ni nagnjen k dednim boleznim.