Pasma AFGANISTANSKI HRT –>

 

AFGANISTANSKI HRT

(Afghan Hound)

 

 

AFGANISTANSKI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 1: Dolgodlaki hrti
št. FCI standarda: 228

Velikost: – samec meri od od 68 do 74 cm
– samica meri od 62 do 68 cm
Teža: od 25 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Afganistan, pokroviteljstvo pa pripada Veliki Britaniji. Pasma Afganistanski hrt je zelo stara, saj obstaja več kot 3000 let. Uporabljali so ga za lovskega psa na muflone, gamse,srne, snežnega leoparda in zajce ter čuvaja. Uradni standard FCI je priznan od leta 1987. V sedanjem času je v domovini še vedno zelo cenjen lovski pes, drugod nastopa bolj kot družinski pes. Lepe rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (razstave, dirke, coursing, agility).

 

Opis pasme

Po obliki je Afganistanski hrt velik, vitek, mišičast, elegantno grajen pes, eksotičnega videza. Njegovo gibanje je lahkotno in elegantno. Dlaka je zelo dolga (skoraj do tal), ravna, sijoča in svilnata. Po hrbtu in gobcu je krajša, na glavi tvori značilno prečko. Barva dlake: vse barve in barvne kombinacije. Nega obsega pogosto krtačenje in kopanje.

 

AFGANISTANSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Afganistanski hrt zelo inteligenten, ima močan lovski nagon, izreden tekač, eksploziven, srednje poslušen, delaven, živahen, temperamente, doma miren, dober čuvaj, ponosen, zelo gibčen, samozavesten, dostojanstven, trmast, občutljiv na krivice in grobosti, zvest, odločen, vztrajen, vzdržljiv, vdan, družaben, tih, pozoren na dogajanje v okolici, prijazen. Možne negativne lastnosti: nizka motivacija za delo, neposlušnost, hiperaktivnost, trmoglavost, destruktivno vedenje, plašnost – pogojeno z njegovim značajem, neprimerno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Slabo prenaša osamljenost in težko prenaša spremembe. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad, če postanejo preveč vsiljivi, se umakne. Do tujcev je zadržan, celo vzvišen. Odnos do poznanih živali, nepoznane oziroma divje živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (športnik, rekreativec), spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo je potrebno pričeti že pri mladičku. Pomembno je tudi, da ga lastnik čim prej močno naveže nase, saj tako pes postane bolj poslušen. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom; priporoča se spanje v hiši. Potrebuje redne sprehode, veliko teka in druge fizične ter umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zgodovina pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, rak, alergije, težave s pljuči. Poskrbeti je potrebno za obilne obroke kvalitetne hrane.