Pasma AZAWAKH –>

 

AZAWAKH

(Tuareški sloughi – Tuareg Sloughi )

 

 

AZAWAKH10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 307

Velikost: – samec meri od od 64 do 74 cm
– samica meri od 60 do 70 cm
Teža: – samec od 20 do 25 kg
– samica od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Mali, Afrika. Pasma Azawakh je stara, saj izvir iz starega veka. Vzredili so ga Tuaregi. Uporabljali so ga za lovskega psa in čuvaja. V sedanjem času je čuvaj, lovski in spremljevalni pes. Pasma je redka. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, dirke, lov).

 

Opis pasme

Po obliki je Azawakh visok, mišičast, vitek, elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, fina in mehka. Barva dlake: jelenja, tigrasta, rdeče rjava, peščeno bela do rjava, vse rumene do rdeče z belimi oznakami, črna maska je dovoljena. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi ter krajšanje krempljev. Glede na to, da nima podlanke, slabo prenaša mraz zaščitna obleka).

 

AZAWAKH

Karakter pasme

Po naravi je Azawakh inteligenten, učljiv, odličen čuvaj, zelo aktiven, gibčen, pozoren na dogajanje v okolici, pogumen, oster, samostojen, zelo hiter tekač (do 60 km/h), zvest, vzdržljiv, vztrajen, odločen, zvest, nežen, prijazen, ljubezniv, ima močan lovski nagon. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnost do drugih živali – pogojeno z značajem in neprimerno vzgojo. Slabo prenaša grobosti in krivice. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Odnos z otroki ni najboljši, saj ne mara dotikanja in njihove razigranosti. Do tujcev je previden, celo plašen. S psi se dobro razume, odnos do ostalih živali ni dober, saj mu vse živali pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (športnik, rekreativec), spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo in šolanjem je potrebno pričeti že pri mladičku. Potrebuje dolge redne sprehode, veliko teka in druge fizične (pohodništvo, igre, plavanje) ter umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom, bivanje v pesjaku ni primerno.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: epilepsija, avtoimunske bolezni, bolezni sklepov in kosti, displazija kolkov.