Pasma BORZOI – RUSKI HRT –>

 

BORZOI – RUSKI HRT

(Borzoi – Russkaya Psovaya Borzaya)

 

 

BORZOI - Ruski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 1: Dolgodlaki hrti
št. FCI standarda: 193

Velikost: – samec meri od od 70 do 82 cm
– samica meri od 65 do 77 cm
Teža: – samec od 35 do 47 kg
– samica od 30 do 40 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Rusija. Uporabljali so ga za lov na volkove, lisice in srne. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2001. V sedanjem času je Borzoi v domovini še vedno lovski pes, drugod predvsem spremljevalni pes. Dobre rezultate dosega kot razstavni in dirkalni pes.

 

Opis pasme

Dlaka je dolga, rahlo valovita ali skodrana in svilnata. Po glavi, ušesih in notranji strani nog je kratka. Na zadnji strani nog dlaka tvori zastavice. Barva dlake: najpogosteje bela z znamenji različnih barv; sicer so dovoljene vse barve. Nega obsega redno krtačenje, razčesavanje in kopanje po potrebi. Po obliki je Borzoi – Ruski hrt visok, vitek, graciozen, elegantno grajen pes. Njegovo gibanje je harmonično in elegantno.

 

BORZOI - Ruski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Borzoi zelo inteligenten, miren doma, zadržan, zelo aktiven, neutruden, hiter, občutljiv, željan nežnosti, prijazen, ljubeč, tih, vzdržljiv, vztrajen, pogumen, vdan, zvest, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, ima močan lovski nagon, zanesljiv, bojevit do nasprotnikov, močan. Ima zelo izostren vid. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, dominantnost, agresivnost do drugih psov, izbirčnost pri hrani – pogojeno z njegovim značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se dobro razume, če niso preveč vsiljivi in spoštujejo njegovo zasebnost. Do tujcev je zadržan in nezaupljiv. S primerno socializacijo dobro sprejema domače živali, vse ostale pa mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (športnik, rekreativec), spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo in šolanjem je potrebno pričeti že pri mladičku. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Hitro se naveliča ponavljanja vaj. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Potrebuje dolge redne sprehode, veliko teka in druge fizične (pohodništvo, igre, plavanje) ter umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava. Potrebna je pozornost pri aktivnostih mladičev, saj zelo hitro rastejo in lahko pride do poškodb skeleta.