Pasma GREYHOUND – VELIKI ANGLEŠKI HRT –>

 

GREYHOUND – VELIKI ANGLEŠKI HRT

(Greyhound)

 

 

GREYHOUND - veliki angleski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 158

Velikost: – samec meri od 69 do 76 cm
– samica meri od 64 do 71 cm
Teža: – samec od 30 do 38 kg
– samica od 26 do 29 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma Greyhound je zelo stara, saj obstajajo dokazi o njenem obstoju že iz časa starih Egipčanov. Razširjen je po vsem svetu. Uporabljali so ga za lov na jelene in merjasce. V sedanjem času je Greyhound lovski in spremljevalni pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (dirke, razstave, lov).

 

Opis pasme

Po obliki je Greyhound visok, pravokoten, vitek, močan, mišičasto grajen pes. Dlaka je kratka, mehka in priležna. Barva dlake: črna, bela, rdeča, modra, srnje rjava, jelenje rjava, tigrasta, marogasta – skratka vse barve in barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

GREYHOUND - veliki angleski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Greyhound zelo inteligenten, zadržan, uravnovešen, hiter (teže do 70 km/h), eleganten, močan, veličasten, pogumen, nežen, čustven, prijazen, radoveden, ponosen, samozavesten, brezbrižen, zvest, družaben, rad ugaja, miroljuben, rad lenari, ima močan lovski nagon, dobrosrčen. Redko laja. Slabo prenaša samoto. Zelo rad teče, vendar ne zmore velikih razdalj. Možne negativne lastnosti: dominantnost, posesivnost – povezano z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan in plašen. Z psi se dobro razume, nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (športnik, rekreativec), spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo in šolanjem je potrebno pričeti že pri mladičku. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje redne sprehode, veliko teka in druge fizične (pohodništvo, igre, plavanje) ter umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.