Pasma IRSKI VOLČJI HRT –>

 

IRSKI VOLČJI HRT

(Irish Wolfhound)

 

 

IRSKI VOLČJI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 2: Ostrodlaki hrti
št. FCI standarda: 160

Velikost: – samec meri najmanj 79 cm
– samica meri najmanj 71 cm
Teža: – samec najmanj 54,5 kg
– samica najmanj 40,5 kg
Življenjska doba: od 8 do 11 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska. Pasma Irski volčji hrt je stara, saj obstaja že od starega veka. Na področje Velike Britanije je verjetno prispela z Rimljani. Uporabljali so ga za lov na volkove. V 19. stoletju je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Njegovi predniki so stari irski volčji hrt, škotski jelenar in nemška doga. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1990. V sedanjem času je Irski volčji hrt spremljevalec in razstavni pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Irski volčji hrt zelo velik, močan, skladno grajen pes. Njegovo gibanje je lahkotno. Dlaka ostra, trda, priležna in vodoodporna. Barva dlake: črna, siva, rjava, krem, rdeče rjava, progasta – skratka, dovoljene so vse barve in barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

IRSKI VOLČJI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Irski volčji hrt zelo inteligenten, miren, dobrosrčen, prijazen, zvest, dober čuvaj, družaben. Možne negativne lastnosti: napadalnost do psov – pogojeno z nepravilno socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan. Z psi se dobro razume, nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (športnik, rekreativec), spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo in šolanjem je potrebno pričeti že pri mladičku. Primerno bivalno okolje je večje stanovanje ali hiša z vrtom – po možnosti na podeželju. Potrebuje redne sprehode, veliko teka in druge fizične (pohodništvo, igre, plavanje) ter umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, kljub temu se pri posameznih predstavnikih pojavijo določene zdravstvene težave: displazija kolkov, težave s kostmi in sklepi, bolezni srca, zasuk želodca. Pozornost je potrebno nameniti aktivnostim mladičkov, saj intenzivno rastejo in lahko pride do poškodb.