Pasma MADŽARSKI HRT –>

 

MADŽARSKI HRT

(Magyar Agar – Hungarian Greyhound)

 

 

MADŽARSKI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 240

Velikost: – samec meri od od 65 do 70 cm
– samica meri od 62 do 67 cm
Teža: od 27 do 31 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Madžarska. Pasma je stara, saj obstaja že od 9. stoletja. Uporabljali so ga za lov, pasje dirke in družabnika. V 19. stoletju so pri vzreji pričeli s križanjem z drugimi vrstami hrtov, da bi pes pridobil večjo hitrost. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 2000. V sedanjem času je Madžarski hrt predvsem spremljevalni pes. Razširjen je po vsem svetu, še posebej priljubljen na Madžarskem in v Romuniji.

 

Opis pasme

Po obliki je Madžarski hrt visok, močan, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, gladka, ravna in groba. Barva dlake: modra, modro bela, rjava, volčje siva, črno rjava, tribarvna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Slabo prenaša mraz, zato je potrebno zaščitno oblačilo.

 

MADŽARSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Madžarski hrt inteligenten, miren, tih, doma večinoma spi, zunaj aktiven, vzdržljiv, vztrajen, neutruden, živahen, hiter tekač (30 do 50 km/h), ljubezniv, prijazen, uravnovešen, ponosen, samozavesten, eleganten, zvest, družaben, občasno trmast, zaščitniški do lastnine. Dobro ima razvita čuta za vid in voh. Možne negativne lastnosti: trmoglavost – pogojeno z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je zelo toleranten. Pri igri je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da nehote ne pride do poškodbe otrok ali psa. Do tujcev je prijazen. Domače živali dobro sprejema, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (športnik, rekreativec), spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo in šolanjem je potrebno pričeti že pri mladičku. Primerno bivalno okolje je večje stanovanje ali hiša z vrtom – po možnosti na podeželju. Potrebuje redne sprehode, veliko teka in druge fizične (pohodništvo, igre, plavanje) ter umske dejavnosti. Priporoča se uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.