Pasma MALI ITALIJANSKI HRT –>

 

MALI ITALIJANSKI HRT

(Piccolo Levriero Italiano – Italian Greyhound)

 

 

MALI ITALIJANSKI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 200

Velikost: od 32 do 38 cm
Teža: od 3 do 5 kg
Življenjska doba: do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Italija. Pasma je stara, saj so v egipčanskih piramidah našli mumijo njegovega prednika. Uporabljali so ga za lov na zajce. V sedanjem času je Mali italijanski hrt predvsem družinski pes, dobre rezultate pa dosega tudi na razstavah, coursingu, agilityu, rally obediencu, dog dancu in racingu. Uporabljajo ga kot terapevtskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali italijanski hrt majhen, visokonog pes. Dlaka je kratka, gosta in svilnata. Barva dlake: enobarven – od krem do črne. Dovoljene so manjše bele lise na prsih in šapah. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

MALI ITALIJANSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Mali italijanski hrt zelo inteligenten, izredno učljiv (najbolj od vseh hrtov), hiter tekač (do 44 km/h), živahen, doma lenoben, nežen, ljubeč, umirjen, željan pozornosti, družaben, vztrajen, vzdržljiv, neutruden, ima razvit lovski nagon, prilagodljiv. Zelo redko laja. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in je do njih zelo nežen. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijateljski. Z drugimi psi se odlično razume, nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, spoštljiv, umirjen, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo ter imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primeren je tudi lastnik, ki ni preveč fizično aktiven, saj se pes temu prilagodi. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša. Potrebuje mehko, od tal privzdignjeno ležišče.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, nima gensko pogojenih bolezni niti posebnih zdravstvenih težav. Skrb je potrebno nameniti mladičkom, ki imajo zelo nežne in tanke kosti nog.