Pasma POLJSKI HRT –>

 

POLJSKI HRT

(Chart Polski – Polish Greyhound)

 

 

POLJSKI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 333

Velikost: od 68 do 80 cm
Teža: od 25 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Poljska. Pasma Poljski hrt je stara, saj obstaja že od 13. stoletja. Njegovi predniki so verjetno saluki in azijski hrti. Uporabljali so ga za lov na lisice in volkove. Prilagojen je za delo v težkih vremenskih razmerah. V sedanjem času je Poljski hrt predvsem spremljevalni pes.

 

Opis pasme

Po obliki je pasme Poljski hrt visok, vitek, lahek, elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, trda, žimnata in priležna. Po trebuhu je bolj mehka, po dolžini hrbta in repu je daljša. Barva dlake: vse barve, razen progaste. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi ter striženje krempljev, čiščenje ušes in zob.

 

POLJSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Poljski hrt inteligenten, zelo hiter, aktiven, živahen, samozavesten, zvest, družaben, zaščitniški, zelo teritorialen, odličen čuvaj, pogumen, ima močno razvit lovski nagon. Možne negativne lastnosti: agresivnosti do psov, preveč zaščitniški, dominantnost, neposlušnost, trmoglavost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Odnos do starejših otrok je ponavadi dober. Pri igri je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Odnos do drugih psov ni najboljši, prostoživeče živali mu pomenijo plen. Do tujcev je previden. Polno zrelost doseže med tretjim in petim letom starosti. Šolanje je zahtevno in obsežno, priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Potrebna je zgodnja socializacija. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi na bivanje v stanovanju. Bivanje v pesjaku ni primerno. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima dedno pogojenih bolezni. Pri posameznih predstavnikih se lahko pojavijo težave s srcem in rak.