Pasma SALUKI – PERZIJSKI HRT –>

 

SALUKI – PERZIJSKI HRT

(Arabian Hound – Perzian Hound – Gazelle Hound)

 

 

SALUKI - perzijski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 1: Dolgodlaki hrti
št. FCI standarda: 269

Velikost: od 58,5 do 71 cm
Teža: od 14 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova širša domovina je Bližnji vzhod. Pasma je verjetno najstarejša od vseh, saj je bila prisotna že v Mezopotamiji. Z znanstveno metodo so potrdili, da je prvi pes, ki se je odcepil od volka in se pričel samostojno razvijati. Uporabljali so ga za lov na gazele, šakale in zajce. Sodobna vzreja se je pričela leta 1895. Pasma je dobila prvi evropski standard leta 1923. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 2000. V sedanjem času je Saluki predvsem družinski pes. Razširjen je po vsem Bližnjem vzhodu, prisoten pa tudi drugod po svetu.

 

Opis pasme

Po obliki je Saluki srednje velik, mišičast, atletsko grajen pes. Dlaka je dolga, mehka in svilnata. Obstaja tudi kratkodlaki predstavnik te pasme. Barva dlake: vse barve. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

SALUKI - perzijski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Saluki inteligenten, učljiv, ljubeč, nežen, ponosen, ne mara priganjanja, trmast, izreden tekač (do 70 km/h), nežen, uživa v pozornosti, prijazen, samostojen, razmišljujoč, odloča se po svoji presoji, lovski nagon je močno razvit, družaben, zvest, zelo vzdržljiv, vztrajen, neutruden (teče do 8 km daleč). Možne negativne lastnosti: trmoglavost, agresivnost do drugih psov, izbirčnost pri hrani – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Odnos do otrok je dober, če so do njega spoštljivi in sprejemajo njegovo zasebnost. Do tujcev je nezaupljiv, celo plašen. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Vzgoja je zahtevna. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi na bivanje v stanovanju. Bivanje v pesjaku ni primerno. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa se pojavijo posamezne zdravstvene težave: bolezni srca, rak, displazija kolkov, težave z očmi. Previdnost je potrebna v vročih dneh, saj hitro dobi opekline.