Pasma ŠKOTSKI JELENAR –>

ŠKOTSKI JELENAR

(Deerhound)

 

ŠKOTSKI JELENAR10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 2: Ostrodlaki hrti
št. FCI standarda: 164

Velikost: – samec meri najmanj 76 cm
– samica meri najmanj 71 cm
Teža: – samec okoli okoli 45,5 kg
– samica okoli 36,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara, saj je obstajala že v Starem veku. Uporabljali so jih za lov na jelene. Prilagojen je na lov v gostih goratih gozdovih. Najbolj priljubljen je bil med plemiči. Leta 1746 je pasma skoraj izumrla, vendar so jo uspeli z načrtno vzrejo ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1987. V sedanjem času je Škotski jelenar predvsem spremljevalec, redkeje lovski pes. Dobre rezultate dosega na kinoloških tekmovanjih. Bolj, kot v matični domovini, je razširjen v Južni Afriki.

Opis pasme

Po obliki je Škotski jelenar velik, dolgih nog, močnih kosti, vitek in skladno grajen pes. Dlaka je ostra. Barva dlake: rdeča, srnje rjava, siva, črna, progasta. Dobro ga varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

ŠKOTSKI JELENAR

Karakter pasme

Po naravi je Škotski jelenar inteligenten, učljiv, prijazen, umirjen, tih, dober čuvaj, dobrosrčen, zvest, družaben, ubogljiv, razumen, preudaren. Možne negativne lastnosti: izbirčnost pri hrani, plašnost – povezano z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je navezan. Otroke ima rad. Odnos do drugih živali je dober, razen do prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Prilagodi se tudi lastniku, ki ni preveč fizično aktiven. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom.

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Posebno pozornost je potrebno nameniti odraščajočim mladičem, ki imajo tenke in krhke kosti.