Pasma SLOUGHI – ARABSKI HRT –>

 

SLOUGHI – ARABSKI HRT

(Arabian Greyhound)

 

 

SLOUGHI - Arabski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 188

Velikost: – samec meri od 66 do 72 cm
– samica meri od 61 do 68 cm
Teža: od 16 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Maroko. Pasma Sloughi je stara in verjetno obstaja od 8. stoletja dalje. Izvor ni točno dokumentiran, verjetno pa so njegovi predniki stari egipčanski hrti. Uporabljali so ga za lov na lisice, hijene, šakale, gazele, divje svinje in zajce. V začetku 20. stoletja je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1998. Pasma je redka in slabo poznana. V sedanjem času je Sloughi predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Sloughi visok, dolgu, slok, aerodinamično grajen pes. Dlaka je kratka, mehka, gosta, gladka in priležna. Barva dlake: svetlo peščena, mahagonijeva, rdeče peščena. Prisotna je črna maska in črna ušesa. Manjše bele lise na prsih so dovoljene. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Zelo je občutljiv na mraz in deževno vreme.

 

SLOUGHI - Arabski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Sloughi inteligenten, hiter, dober tekač (do 37 km/h), gibčen, zvest, zelo nežen, pogumen, dober čuvaj, zanesljiv, tih, miren, odziven, ustrežljiv, prijazen, prijateljski, dostojanstven, samostojen, trmast, občutljiv na spremembe, slabo prenaša samoto, ima močno razvit lovski nagon, družaben. Njegovo lajanje je tožeče in zateglo. Možne negativne lastnosti: preobčutljivost, stres, trmoglavost, neposlušnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Dobro se razume s starejšimi otroci, ki imajo pravilen odnos do psa. Do tujcev je previden. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Vzgoja je zahtevna, priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Primerno bivalno okolje hiša ali stanovanje, prebivanje v pesjaku ni primerno. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne pa so nekatere zdravstvene težave: progresivna atrofija mrežnice, občutljivost na analgetike in anestetike.