Pasma ŠPANSKI HRT –>

ŠPANSKI HRT

(Galgo Espanol – Spanish Greyhound)

 

ŠPANSKI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 285

Velikost: – samec meri od 62 do 70 cm
– samica meri od 58 do 68 cm
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Španija. Pasma je Španski hrt stara, saj sega v čas Rimskega imperija. Njegov izvor ni popolnoma določen, po eni izmed teorij, naj bi bili njegovi predniki galski hrt, ibiški podenco in prednik salukija ter sloughija. Prilagojen je za lov po težkem terenu in kot spremljevalca. Zelo priljubljen je bil med španskim plemstvom. Izven domovine je slabo poznan. Prvi uradni standard FCI je bil priznan v začetku 80. let prejšnjega stoletja. V današnjem času večino teh psov vzredijo na pasjih farmah, kjer živijo v obupnih higienskih razmerah in brez zdravstvene oskrbe (brez nujnih cepljenj, antiparazitikov itd.). V njegovi domovini ga uporabljajo uglavnem za lov. Ker je vzreja galgov tako “preprosta” in nenadzorovana, se njihovi lastniki po zaključeni lovski sezoni ne trudijo in ne obremenjujejo z ohranjanjem psov, ker vedo, da bodo do nove sezone zlahka dobili nove, zato so ti psi velikokrat izkoriščeni in trpinčeni do smrti.

Opis pasme

Po obliki je Španski hrt podolgovat, krhek, hrbtna linija je ukrivljena.

Glede na dlako ločimo dva tipa:

– kratka, gladka, mehka, priležna, tanka in sijoča dlaka.
– srednje dolga, resasta dlaka.

Barva dlake: črna, bela, umazano bela, rjava, rdeča, marogasta, lahko tudi druge barve v kombinaciji z belo. Mraza ne prenaša najbolje.

ŠPANSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Španski hrt izredno inteligenten, resen, rahlo zadržan, ponosen, samostojen, odločen, odličen tekač, hiter (do 50 km/h), eksploziven, vzdržljiv, vztrajen, gibčen, prilagodljiv, prijazen, ljubezniv, nežen, iznajdljiv, včasih svojeglav, uboga le njemu smiselne ukaze, razigran, živahen, šaljiv, energičen, zvest, močan, pogumen, miren doma, družaben, nevsiljiv. Laja zelo redko. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen in ljubeč. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi, tudi mačkami, se dobro razume, nepoznane mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Prilagodi se tudi lastniku, ki ni preveč fizično aktiven. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Pes doseže polno zrelost okoli tretjega leta starosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Priporočljiva je uporaba povodca.

Ob nakupu mladiča je potrebna velika previdnost. Pred nakupom se je priporočljivo pozanimati o vzreditelju (način vzreje, kje psi bivajo, kako se ravna z njimi,…)

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav, razen v primerih, ko izhaja iz slabih (zgoraj navedenih) razmer.