Pasma SVILNATI HRT –>

 

SVILNATI HRT

(Silken Windhound)

 

 

SVILNATI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 1: Dolgodlaki hrti
št. FCI standarda: zaenkrat priznan samo v Sloveniji
(Brez delovnega izpita)

Velikost: od 46 do 61 cm
Teža: od 10 do 25 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma obstaja od druge polovice 20. stoletja. Vzrejen je bil, med drugim, iz Whippeta in Borzoja. Uporabljali so ga za lov, dirke in kot spremljevalnega psa. V sedanjem času je Svilnati hrt predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega na razstavah.

 

Opis pasme

Po obliki je Svilnati hrt manjši, močan, elegantno raščen pes. Dlaka je dolga, mehka, svilnata in valovita. Podlanka je gosta in mehka. Rep, uhlji in sprednja stran nog je poraščene s kratko dlako. Po repu in zadnji strani prednjih tac ima rese. Barva dlake: vse barvne variante. Nega obsega redno krtačenje, česanje in kopanje po potrebi. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

SVILNATI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Svilnati hrt inteligenten, lahko učljiv, poslušen, radoveden, živahen, ustrežljiv, prijazen, dostojanstven, družaben, vesel, aktiven, doma rad lenari, odličen tekač, gibčen, hiter, prilagodljiv, tekmovalen, ima močan lovski nagon. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, od njih pa pričakuje spoštovanje in upoštevanje njegovih navad. Do tujcev je prijazen. Ostale živali dobro sprejema, razen prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Prilagodi se tudi lastniku, ki ni preveč fizično aktiven. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.